Medved o tužbama HVO-a: Očekujem da će Visoki upravni sud odbiti tužbe

23.01.2023.

17:59

Autor: Hina/E.P.C.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osvrnuo se na napise o tome kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši kako odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava, jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

- Navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava. Naime, Ustavni sud ocjenjujući tužbeni zahtjev je vratio Visokom upravnom sudu na ponovno odlučivanje, izjavio je ministar Tomo Medved novinarima uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.


Rekao je kako je potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, odnosno po istoj osnovi koristi u dvije države, to je, kazao je, predmet u konkretnom slučaju. 


Jutarnji list je objavio da Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe nekadašnjih pripadnika HVO-a, navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun. Ističu da je Ustavni sud prihvatio ustavnu tužbu Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH. Prema ocjeni tog lista, Ustavni sud je, odlukom u slučaju Lamešić širom otvorio vrata prihvaćanju i desetaka  identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a. 


Medved kaže kako je važno izdvojiti nekoliko datuma: od 1996. do 2000. godine reguliranje statusa; 2002. godinu; 2006.i potpisivanje ugovora s BiH;  2013. godinu, i danas nastojanje podnošenja tužbenih zahtjeva za ostvarivanje invalidnine.


- Mi smo 2017. godine u Zakonu jasno propisali, znači osigurali sigurnost primanja za one pripadnike HVO-a koji su do tada bili na redovitoj isplati i koji su prošli kompletnu proceduru reguliranja statusa i u BiH i u Hrvatskoj. Stoga smatram da Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtjev i tumačeći članak 139 i 140 Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno cjelovitost i očekujem od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!