Medved: Od branitelja domovine HV postao čuvar mira diljem svijeta

27.05.2023.

10:10

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske i svim hrvatskim braniteljima Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, ističući da su od branitelja domovine hrvatski vojnici postali čuvari mira diljem svijeta.

S ponosom se prisjećamo 28. svibnja 1991. i svečanog postrojavanja Zbora narodne garde, iz kojega je izrasla pobjednička Hrvatska vojska, što je u našem narodu osnažilo uvjerenje da ćemo ostvariti san o samostalnoj i slobodnoj hrvatskoj državi, napisao je u čestitki Medved.

Ustvrdio je da su hrvatski branitelji i dragovoljaci, redarstvenici i vojnici, jake snage MUP-a i ZNG-a pokazali da se snaga vojske ne mjeri brojem vojnika ni količinom oružja, nego srcem domoljuba.

- To hrabro srce naših branitelja, uz mudro političko i vojno vodstvo na čelu s našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, dovelo nas je do konačne pobjede u Domovinskom ratu, naveo je ministar, prisjetivši se mnogih branitelja koji su žrtvovali živote za slobodu i neovisnost.

Ministar je naglasio da je Hrvatska vojska izrasla u suvremenu oružanu silu, koja je danas spremna odgovoriti svim sigurnosnim izazovima te da su od branitelja domovine hrvatski vojnici postali čuvari mira diljem svijeta, ali prije svega jamac naše sigurnosti.

- Spremni i osposobljeni za sve zadaće, na ponos svoje domovine i u službi svome narodu, koji vjeruje Hrvatskoj vojsci. To povjerenje najsnažnije obvezuje na požrtvovnost i predanost vojnom pozivu, poručio je ministar.

Izložba na Jarunu i letački progam Krila oluje


Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske te pokazne vježbe održat će se sutra od 10 do 20 sati na Jarunu, uz atraktivan letački program Krila oluje iznad Zagreba.

Danas se održava generalna proba pa MORH ističe da se može očekivati pojačana buka i građane moli za razumijevanje. Vlasnike bespilotnih letjelica mole da ih ovog vikenda ne upotrebljavaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!