Medved: Oluja je kruna svih naših bitaka u Domovinskom ratu

04.08.2023.

20:36

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Prije 28 godina, u 5 sati ujutro, počela je oslobodilačka akcija Oluja. Hrvatske snage krenule su u napad na bojišnici dugoj više od 630 kilometara i u samo 84 sata oslobođena je gotovo petina države. Već drugog dana oslobođen je Knin, središte srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

A kako branitelji danas žive te kako se država skrbi za braniteljsku populaciju, u Sinju smo razgovarali s resornim ministrom Tomom Medvedom.

- Oluja je kruna svih naših bitaka u Domovinskom ratu. Oluja, u svojoj sinergiji, zasniva se na svim našim manjim ili većim operacijama, zasniva se na našoj obrani 1991. godine, na svim našim žrtvama, na svim našim nastojanjima osloboditi svoju zemlju. I uspjeli smo. Na današnji i sutrašnji dan, prije 28 godina, donijeli smo slobodu, donijeli smo mir i prosperitet svojoj domovini i svome narodu. I na to smo neizmjerno ponosni, rekao je ministar Medved.

- Hrvatski branitelji stradalnici Domovinskog rata našoj su Vladi već osmu godinu mandata i nadahnuće i inspiracija. Kroz konkretne napore, aktivnosti naša Vlada Hrvatskim braniteljima jasno daje do znanja da su oni ti koji su najzaslužniji za slobodu koju danas imamo. U proteklih sedam i pol godina toliko toga smo učinili u partnerstvu sa udrugama iz Domovinskog rata, cijeneći ulogu Hrvatskih branitelja u našemu društvu. Ono što posebno ističem je stvaranje takvog ozračja u Hrvatskoj da su Hrvatski branitelji zaista ti kojima zahvaljujemo, da su Hrvatski branitelji pobjednici, da smo sve mjere i aktivnosti koje smo donijeli ili ćemo ih u razdoblju koje je pred nama donijeti, prilagođeni potrebama Hrvatskih branitelja danas, istaknuo je, te dodao da do kraja godine planiraju završiti četvrti veteranski centar u Daruvaru, a da u novoj financijskoj perspektivi planiraju mrežu sa još četiri veteranska centra.

- Ono što je također važno, uz sve druge napore koje činimo, jesu i ustanove za trajni smještaj onih Hrvatskih branitelja koji su u potrebi. Dakako, svega toga ne bi bilo da nemamo potporu predsjednika vlade Andreja Plenkovića, cijele Vlade, te da nemamo osigurana financijska sredstva. To je konkretan pokazatelj odnosa naše vlade prema Hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, naglasio je Medved.

- Uz sve ovo što činimo, jedan smjer našeg djelovanja je svakako prenijeti istinu o Domovinskom ratu, o stvaranju i obrani Hrvatske na mlade generacije. Nikada ne zaboraviti i otrgnuti od zaborava naše junake. U partnerstvu sa Županijom i sa općinom izgradili smo u Aržanu memorialni centar Josip Jović, upravo s tim ciljem da ostane za mlade generacije kao podsjetnik da je Josip Jović naš prijatelj, naš redarstvenik iz Aržana, prva žrtva Domovinskog rata i trajno će ostati zabilježen njegov doprinos u obrani i oslobađanju domovine, rekao je.

Osvrnuo se i na imenovanje novog ravnatelja VSOE.

- Nema niti jednog razloga da se ne imenuje novi ravnatelj. Naime, u proteklih mjesec i nešto dana, intenzivno smo u suradnji sa predstavnicima Ureda Predsjednika analizirali cijelokupnu strukturu našeg osoblja i Vlada je predložila kandidata za ravnatelja VSOE. Predsjednik vlade je potpisao jučer prijedlog i suglasnost. Očekujem i nema zaista razloga da se to ne učini do 10. kolovoza, zaključio je ministar Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!