11:22 / 09.01.2021.

Autor: T.V./HRT

Medved: Osmisliti dugoročni sustav prehrane za potresom pogođeno područje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata angažmanom Crvenog križa podijeljeno je 12.600 tona hrane. Obveza je osmisliti dugoročan sustav prehrane za potresom pogođeno područje, poručio je ministar Tomo Medved.
U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata angažmanom Crvenog križa podijeljeno je 12.600 tona hrane. Obveza je osmisliti dugoročan sustav prehrane za stanovnike potresom pogođenog područja, poručio je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, ministar Tomo Medved, gostujući u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu".

➡️ Posljedice potresa - nove informacije

Naglasio je kako narod na Banovini koji je stradao u potresu neće ostati bez osigurane prehrane.

- Samo u protekla 24 sata podijeljeno je 12.600 tona hrane, 18.580 toplih obroka za stanovništvo i 2377 obroka za operativne snage na terenu, istaknuo je Medved.

Jučer je podijeljeno 86 grijalica i pet agregata, provedeno je 295 usluga psihosocijalne pomoći, a samo u protekla 24 sata posjećeno je 111 sela i zaselaka, izvijestio je nadalje Medved, čelni čovjek Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa.

Zahvalio je svim ugostiteljima i obrtnicima koji su se odmah nakon razornog potresa angažirali u distribuciji prehrane stradalnicima, istaknuvši kako je sada prioritet analizirati postojeći sustav prehrane na potresom zahvaćenom području.

- Mi sada imamo obvezu osmisliti i pronaći održiv i zakonski prihvatljiv način dugoročnog osiguranja prehrane i stoga nam je prioritet u ovim danima osmisliti taj koncept. Narod na području koji je stradao neće ostati bez potpore, a poglavito ne bez osigurane prehrane, dodao je.

Na terenu angažirano 1914 pripadnika interventnih snaga

Medved je izvijestio da je trenutačno na terenu na području Sisačko-moslavačke županije angažirano 1914 pripadnika interventnih snaga, Civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, policije, Hrvatske vojske, inženjera, statičara.

Pozvao je sve ljude stradale u potresu koji su u potrebi te nemaju siguran smještaj i prenoćište da se jave u županijski stožer u Sisku te gradske stožere, poglavito u Petrinji, gdje su, u Ulici braće Hanžek 19, postavljena četiri kontejnera koja će danas ili sutra biti osposobljena za rad gradskih službi s pučanstvom.

Naglasio je kako se aktivno radi na tome da se svim gospodarskim subjektima omogući nesmetan rad te su tijekom jučerašnjeg dana 22 osobe premještene u lječilište u Topusko, pet je osoba smješteno u domove, dok će ostale osobe biti smještene u privremene domove i mobilne kućice koje su već dodijeljene.

Za očuvanje radnih mjesta na potresom stradalom području osigurano dodatnih 160 milijuna kuna

Nadalje, tvrtka Gavrilović nesmetano radi, te se ulažu svi napori u očuvanje radnih mjesta na potresom stradalom području, rekao je Medved. Za to je, naglasio je, osigurano dodatnih 160 milijuna kuna, te će se isplaćivati 4.000 kuna po radniku za siječanj i veljaču za sve kojima je uslijed potresa bilo onemogućeno poslovanje.

Načelnik Stožera CZ za za otklanjanje posljedica potresa  posebno se osvrnuo na aktivnosti vezane uz osiguranje smještajnih kapaciteta za potresom pogođene stanovnike, naglasivši kako je na to područje ukupno do sad pristiglo 297 mobilnih kućica, čemu se treba pridodati 70 kontejnera koji danas oko podneva stižu u luku Trst iz Turske, te će također biti dopremljeni.

- Nisu zanemarive ni privatne donacije i različiti prijateljski kanali dostave kućica, tako da trenutno na ovom cijelom području imamo oko 550 različitih objekata za privremeni boravak, rekao je Medved.

 Naglasio je i doprinos središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, koji je stavio sve svoje kapacitete na raspolaganje preko 200 stanova te je za sada zaprimljeno i riješeno ukupno 40 zahtjeva.

Nadalje, istaknuo je, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo je i jednokratnu naknadu za stradalnike, i to za samce u visini 2.500 kuna, te za ostala kućanstva 3.500 kuna. Do sad je zaprimljeno 2.800 zahtjeva, od čega je polovica obrađena.

Ministar je uputio poziv svim stanovnicima koji su privremeno napustili mjesta prebivališta i otišli sa stradalih područja da radi evidencije u roku od 15 dana prijave svoje boravište u mjestu gdje su sada smješteni. Prijaviti se mogu neposredno na šalterima policijskih uprava ili postaja, ili elektroničkim putem preko sustava e-Građani. Također je pozvao da isto učine sve ustanove smještene izvan područja pogođenog potresom, a koje su pružile smještaj stradalim osobama.

Pojačan nadzor policije radi zaštite imovine na stradalome području

Kad je riječ o zaštiti imovine na stradalome području, naglasio je kako policijske snage nad cijelim teritorijem provode pojačan nadzor i ophodnju, poglavito u ruralnim područjima, te istaknuo kako za sada nema prijava o pojačanom obliku kriminalnih radnji u tom smislu.

Također se osvrnuo na skrb o životinjama u potresom pogođenom području, rekavši da se provode kontinuirani obilasci naselja, te je organizirana veterinarska služba i podijeljene su ogromne količine hrane za životinje.

Upoznat je, kaže, i s fenomenom dolaska trgovaca i nakupaca koji nude jeftin otkup stoke te pozvao sve građane da sve takve slučajeve pokušaja otkupa stoke ispod tržišnih cijena - prijave policiji.

Sve koji traže informacije o svojim bližnjima pozvao je da kontaktiraju županijske i gradske stožere, napomenuvši kako su sve službe na raspolaganju ukoliko treba nekoga obići, za što je organiziran učinkovit model zaprimanja informacija i pružanja potpore.

Posebno je pozvao na strpljivost, jer ovdje, na teško stradalom području od razornog potresa, "ne postoje laka i brza rješenja".

- U ovim okolnostima moramo biti strpljivi. Samo u proteklih 24 sata imali smo više od 20 podrhtavanja tla. Stoga je važno da budemo strpljivi, da pomognemo ljudima da lakše prebrode ovu zimu, a kad se tlo smiri, tad ćemo dati jasne upute na koji način i po kojem modelu ćemo provoditi obnovu, poručio je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!