Medved: Ratnik i junak Gavran oslikava karakter hrvatskih branitelja

18.02.2023.

17:29

Autor: T.V./HRT/Hina

Krivi put: Obilježavanje godišnjice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana

Krivi put: Obilježavanje godišnjice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar Medved odao je u subotu u Krivom Putu počast svom suborcu, ratnom zapovjedniku iz redova 1. gardijske brigade Tigrovi, Damiru Tomljanoviću Gavranu, istaknuvši da je bio ratnik i junak koji oslikava karakter hrvatskih branitelja i Domovinski rat.

- Ponosan sam što smo zajedno branili i stvarali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku, kazao je na groblju u Krivom Putu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je s Tomljanovićem Gavranom bio od prvih dana obrane Hrvatske 1990., sve do njegove pogibije, 17. veljače 1994. na području Tulovih greda, na Velebitu.

Dodao je kako postoje ratnici i junaci Domovinskog rata kroz koje oslikavamo karakter hrvatskog branitelja, a takav je bio Damir Tomljanović Gavran, čovjek koji je u sebi posjedovao liderstvo, ali i ljubav, snagu i autoritet.

Uz ministra Medveda bio je i državni tajnik Darko Nekić, koji je položio vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja, saborski zastupnik Ante Deur i ravnatelj Ustanove Veteranski centar Josip Lucić, ratni zapovjednik Tigrova, te čelnici Grada Senja, gradonačelnik Jurica Tomljanović i predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović. Tim povodom posjetili su i Spomen-sobu posvećenu Damiru Tomljanoviću Gavranu u Krivom Putu.

U ratnom putu Damira Tomljanovića Gavrana stoji da je dragovoljno u kolovozu 1990. pristupio Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje kod Zagreba. Potom se borio na mnogim ratištima, a kao zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga RH poginuo je 17. veljače 1994. na Tulovim gredama, pogođen neprijateljskim snajperom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!