18:57 / 12.01.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/T.V./Dnevnik/HRT

Medved: Situacija na terenu se mijenja iz sata u sat

-

-

Foto: - / -

Ministar Tomo Medved u Dnevniku HTV-a objasnio je koji su trenutačni prioriteti u saniranju posljedica potresa.
U Petrinji je od jutra trajao sastanak Stožera za uklanjanje posljedica potresa i lokalnih čelnika. Na sastanku koji je trajao više od pet sati govorilo se kako loše vrijeme i stalna podrhtavanja tla otežavaju pomoć i sanaciju.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Organiziranje smještaja i prehrane na Banovini 
➡️
U mreži Prvog: Kako su se obnavljale kuće poslije rata?
➡️ Moratorij nije besplatan - što sve trebate znati  
➡️
Podižu se kontejnerska naselja, vojska čisti ceste
➡️
Pleter počeo s radom: "Nitko neće ostati gladan"  

Ministar Tomo Medved u Dnevniku HTV-a objasnio je koji su trenutačni prioriteti u saniranju posljedica potresa.  

- Iznimno veliki napor je učinjen od strane naših inženjera, statičara koji su pregledali velik broj objekata. Više od 2500 objekata je u crvenom, dakle nisu sigurni za stanovanje. Puno više onih koji su uvjetno sigurni. No treba naglasiti da smo u posljednjih 24 sata samo na području Petrinje imali 18 što slabijih što snažnijih potresa i svako od njih objekte koji su bili uvjetno za stanovanje dodatno urušava tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je Medved u razgovoru s Nikolinom Ćosić.

Ministar ističe kako je Stožer od trenutka kada je osnovan u organizaciji Vlade RH pozicionirao 342 stambena objekta - kontejnera.

- Tom broju pridodajemo one koji su stigli privatnim donacijama. Dakle u ovome trenutku na potresom pogođenom području imamo oko 500 takvih objekata. Po svim zahtjevima koji nam stižu s terena, a i u skladu s rečenim na današnjem sastanku s načelnicima, primarno nam treba oko 1000 takvih objekata. No, naglašavam, sa svakim novim potresom situacija se mijenja i mi ćemo je nastaviti pratiti. Ukoliko bude potrebno i više mi ćemo svakome osigurati siguran krov nad glavom, poručio je Medved.

S obzirom na najavljeni ledeni val pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane.

- Pozivamo ih da nam se jave kako bismo im osigurali siguran smještaj. A one osobe koje odluče ostati u svojim domovima ili blizu njih nastavit će obilaziti naše vrijedne službe. Mogu im poručiti da nitko neće biti ostavljen, intenzivno ćemo ih obilaziti i poduzet ćemo sve da lakše prebrode ove teške zimske dana, obećao je ministar.

Kaže kako je samo danas Crveni križ podijelio više 8 i pol tona hrane a nastavlja ju dijeliti i večeras.

- 365 tona hrane je podijeljeno u protekla dva tjedna ljudima na potresom pogođenom području. Podijeljene su i velike količine odjeće i opreme, sve ono što je potrebno za život u ovim okolnostima ljudima koji su izgubili svoje domove, istaknuo je.

Ističe kako su na nekoliko lokacija na području Petrinje i Siska započeli izgradnju kontejnerskih naselja, a uskoro će započeti izgradnju i na području Gline.

- Kontejnerska naselja su zamjena za uništene stambene zgrade, dok su kontejneri koje postavljamo uz obiteljske kuće namijenjeni ljudima koji su u tim kućama živjeli. U neposrednoj blizini urbanih sredina formiramo obiteljska kontejnerska naselja gdje će u idućih nekoliko tjedana biti postavljene ne stotine tih kontejnera s ciljem da ljudi ostanu na ovom području i žive u tim kontejnerima i tako ćemo prebroditi razdoblje do obnove i izgradnje njihovih domova, poručio je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!