Medved: Tražimo od Grčke pravično suđenje hrvatskim državljanima

15.08.2023.

12:22

Autor: Hina/HRT

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u utorak u Mariji Bistrici da Vlada od Grčke traži da se svim hrvatskim državljanima koji su u grčkim zatvorima osigura sigurnost i pravično suđenje.

Govoreći o trenutačnoj situaciji vezanoj uz hrvatske navijače koji su nakon velikih izgreda u Ateni, uoči utakmice AEK-a i Dinama, uhićeni i upućeni u grčke zatvore, Medved je naglasio da su Vlada, poglavito Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem veleposlanika u Ateni i Ministarstvo pravosuđa i uprave sve vrijeme u kontaktu s grčim vlastima.


- Ono što svakako stavljamo na prvo mjesto je pravičnost suđenja i sigurnost naših državljana koji se nalaze u Grčkoj, kazao je Medved novinarima u Mariji Bistrici uoči središnje mise u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.


Komentirao je i činjenicu da su brojni hrvatski gradovi i općine blagdan Velike Gospe proglasili sajmenim danom, što je učinio i načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički.


- Kada smo pisali taj zakon, predvidjeli smo ovo, i to je u skladu sa zakonskim odredbama. Poštujući tradiciju i običaje, načelnik općine konzumirao je tu zakonsku mogućnost i u tome nema zaista ništa sporno. Važno je da se svi pridržavaju zakona, istaknuo je Medved.


Kazao je i da se dolaskom u Mariju Bistricu imao priliku uvjeriti koliko su domaći OPG-ovci zadovoljni velikim brojem posjetitelja, odnosno prodajom svojih tradicionalnih proizvoda, a novinare je zanimalo smatra li da treba mijenjati zakon.


- Zakon je vrlo jasan, spojio je obiteljske vrijednosti i poslovni sektor. Uvjeren sam da će biti prihvaćen u našem društvu upravo taj okvir i ako ćemo baš danas o Mariji Bistrici, koliki broj vjernica i vjernika je danas ovdje. Da nije taj zakon na snazi, koliki broj bi ih danas trebao biti na poslu, rekao je Medved.


Naglasio je da je riječ o uravnoteženom pristupu između onoga što zahtijeva poslovni sektor odnosno gospodarstvo, ali i obiteljske vrijednosti koje omogućuju obiteljima da na blagdane i nedjeljom mogu biti kod kuće.


- Tih 16 radnih nedjelja kroz godinu se organizira tako da se uravnoteženo pristupa vrijednostima koje su u hrvatskom društvu, zaključio je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!