20:47 / 30.08.2019.

Autor: HRT

Medved: Tražimo sve raspoložive podatke o nestalima

-

-

Foto: - / -

Još se ne zna sudbina 1892 osobe nestale u Domovinskom ratu. Rješavanje tog - za brojne obitelji vrlo bolnog pitanja trebalo bi biti prioritet.
Još se ne zna sudbina 1892 osobe nestale u Domovinskom ratu. Rješavanje tog - za brojne obitelji vrlo bolnog pitanja trebalo bi biti prioritet. Nužno je pojačati potragu za nestalima kako bi se poštovalo pravo obitelji da napokon saznaju što se dogodilo s njihovim najmilijima.

Ključ rješenja u svojim rukama ima Srbija koja posjeduje dokumente o lokacijama grobnica.

Na Međunarodni dan nestalih osoba gost "Teme dana" je bio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar je rekao kako za mandata ove Vlade Srbija nije dostavila niti jedan relevantan dokument na osnovu kojeg bismo mogli pronaći posmrtne ostatke, ali je istaknuo kako su za mandata ove Vlade učinjeni iskoraci po ovom pitanju.

- Ministarstvo branitelja je uspostavilo poseban pristup glede pozicioniranja svih nadležnih tijela i službi u RH. Ostvarili smo kvalitetnu međuresornu suradnju i tako stvorili pretpostavku za kvalitetno prikupljanje svih relevantnih saznanja i provedbu svih aktivnosti. Ostvarili smo kvalitetnu suradnju s članovima obitelji nestalih i na dnevnoj razini razmjenjujemo raspoložive informacije, naglasio je.

Ministar je istaknuo kako čitav niz pokušaja Hrvatske da dobije informacije o nestalima nije polučio željene rezultate.

- Koristimo svaku prigodu i vrlo jasno i precizno tražimo raspoložive podatke, zapisnike od strane Srbije, zato što je poznato da Srbija posjeduje u okviru svojih službi zapisnike o tome gdje se nalaze masovne grobnice, a posebno gdje su sekundarne grobnice nakon preseljenja, govori ministar.

Srbija se nakon otvaranja predpristupnih poglavlja 23 i 24, obvezala na punu suradnju i dostavljanje informacija glede sudbina nestalih osoba.

Na pitanje je li Hrvatska upravo stoga spremna stati Srbiji na put glede njenog približavanja EU, ministar je rekao kako je Hrvatska vrlo jasno definirala svoje uvjete, kada je Srbija otvarala ova poglavlja.

- Prvi uvjet je bio puna suradnja i dostavljanje informacija o sudbini nestalih osoba, drugi uvjet je bio obeštećenje bivših zatvorenika srpskih koncentracijskih logora, a treći uvjet je bio stavljanje van snage Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, istaknuo je.

Nedavno je donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu. To je zakon u kojem su regulirane nadležnosti tijela unutar RH, ali i odnos prema susjednim zemljama, rekao je ministar.

- Očekuje se da sve osobe koje imaju mogućnost, bilo fizičke ili javne, da daju svoj doprinos i saznanja. Zakon kaže da one osobe koje posjeduju informacije, a nisu ih dostavile nadležnim tijelima, podliježu kazni, naglasio je i dodao kako oni koji daju informaciju mogu biti nagrađeni.

- Apeliram na sve koji imaju bilo kakvu informaciju o nestalim osobama da je dostave nadležnim tijelima.

Ministar je rekao kako su izjave Milorada Pupovca potpuno neprimjerene te kako ne možemo prihvatiti činjenicu da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti na ovim prostorima, te da su hrvatski branitelji ti koji rehabilitiraju ustaštvo.

- Ni na koji način ne možemo raditi poveznicu između NDH i današnje Hrvatske, koja je stvorena u Domovinskom ratu na žrtvi hrvatskih branitelja. Ikoliko nadležna tijela prepoznaju da u svim tim izjavama Milorada Pupovca, postoje elementi u kojima je zastupnik Pupovac doprinio povredi ugleda Hrvatske, očekujem od nadležnih tijela da će postupiti u okviru svojih nadležnosti, istaknuo je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!