Medved: Trebamo graditi društvo tolerancije

19.10.2020.

19:20

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Od unutarstranačkih izbora očekuje da će članovi HDZ-a izabrati najbolje, dokazane i odgovorne ljude koji će biti kandidati za lokalne izbore u svibnju.
Poslijepodne je održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Utvrđeno je da HDZ nastavlja s unutarstranačkim procesom. Izbori za županijske i gradske ogranke su temelj i priprema za lokalne izbore. Prvi krug održat će se 22. studenog, drugi 6. prosinca.

➡️ Plenković o mjerama i Milanovićevoj izjavi 

- Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je odluku da nastavlja s unutarstranačkim izborima koji su prekinuti zbog pandemije, rekao je za Dnevnik Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a.

Od unutarstranačkih izbora očekuje da će članovi HDZ-a izabrati najbolje, dokazane i odgovorne ljude koji će biti kandidati za lokalne izbore u svibnju.

- Kriteriji će biti dosadašnji rezultati rada, ali vjerujem da će članstvo HDZ-a zaista izabrati one ljude koji će biti najbolji i koji će pobijediti na izborima za gradonačelnike i župane, dodao je.

O napadu na Markovu trgu

Što se tiče napada na Markovu trgu, Medved je rekao da sva tijela nadležna za istragu nastavljaju taj proces. Naglasio je da se radi o izrazito opasnom činu "gdje mladi čovjek dolazi na Trg svetog Marka, puca po hrvatskim policajcima s očitom namjerom da uđe u hrvatsku vladu".

- Pozivam nadležna tijela da utvrde sve motive koji su ga naveli na počinjenje ovog čina, ali da uzmu u obzir sve druge okolnosti i prijetnje kojima smo, nažalost, svjedočili u javnom prostoru, posebice na društvenim mrežama. Kako prije počinjenja ovog čina, tako i nakon, dodao je.

Dio medija izvještavao je da se tražila istraga i nekih saborskih zastupnika kako bi se utvrdilo koliko su mogli pomoći takvom ozračju, na što je Medved rekao da on ne provodi istragu niti ima pravo pozivati na istragu protiv bilo koga, dodaje da je to izvučeno iz konteksta njegovih prijašnjih izjava. Pojasnio je da je pozivao sve da se suzdrže od retorike koja pridonosi radikalizaciji društva, a obveza svih koji obavljaju javne dužnosti jest usmjeriti se na izgradnju društva tolerancije.

- Što se tiče istrage, sve službe provode svoje zakonom propisane radnje s ciljem rasvjetljivanja motiva počinjenja tog kaznenog djela, dodao je.

O sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

Osvrnuo se i na Milanovićeve riječi da je spreman sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali bez dijela ministara u Vladi. Medved kaže kako je zaključeno da za to nema potrebe.

- U konačnici, mogu svjedočiti da sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti odgovorno i ozbiljno odrađuju svoj dio posla. Ovog trenutka nema potrebe za tom sjednicom, dodao je.

U petak će se, objasnio je, održati redoviti sastanak Vijeća na kojemu sve sastavnice redovito izvještavaju o stanju i iznose prijedloge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!