Medved: U obnovu i revitalizaciju Banovine uloženo 265,5 milijuna eura

13.01.2023.

13:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iz državnog proračuna Sisku i Glini bit će isplaćena pomoć u ukupnom iznosu od sedam milijuna eura za financiranje troškova vezanih za posljedice katastrofalnih šteta od potresa na zgradama i infrastrukturi javne namjene, koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a. Potpredsjednik Vlade i ministra hrvatskih branitelja izvijestio je da je u protekle dvije godine u obnovu i revitalizaciju Banovine uloženo 265,5 milijuna eura.


Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića na 184. sjednici Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres.

U obnovu i revitalizaciju Banovine uloženo 265,5 milijuna eura

Kazao je da je u obnovu i revitalizaciju Banovine u protekle dvije godine sveukupno uloženo 265,5 milijuna eura.

- U cilju stvaranja pretpostavki za provedbu programa obnove do sada smo uklonili 793 objekta, na što je utrošeno 7,2 milijuna eura, rekao je Medved.

Ugovorena je izgradnja 578 zamjenskih obiteljskih kuća, sa 18 izvođača radova, u iznosu od 75,92 milijuna eura.

Do sada je obnovljeno 4.119 obiteljskih kuća, a na današnji dan na 538 se izvode radovi. Odobren je povrat sredstava po provedenom programu samoobnove u iznosu od 1,5 milijuna eura. Nastavlja se izgradnja 20 višestambenih zgrada sa sveukupno 308 stanova u iznosu od 40,7 milijuna eura.

Obnovljen 41 oštećeni objekt u vrijednosti višoj od 6,6 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade naglasio je napor učinjen od strane Sisačko-moslavačke županije, koja je u suradnji s Vladom obnovila 41 oštećeni objekt u vrijednosti višoj od 6,6 milijuna eura, a trenutno se obnavlja 40 objekata vrijednosti 67 milijuna eura.

Podsjetio je i da su Hrvatske vode do sada uložile više od 13 milijuna eura, a planirano ulaganje u ovoj godini iznosi više od 73 milijuna eura.

Hrvatska elektroprivreda obnovila je više od 300 trafostanica, niskonaponskih mreža i srednjenaponskih vodova, a njihova ulaganja iznose više od 18 milijuna eura.

U sektoru prometa utrošeno je 39 milijuna eura za sanaciju prometnica, mostova i klizišta, s posebnim naglaskom da je u postupku nastavaka izgradnje autoceste Lekenik-Sisak.

U sektoru obrazovanja obnovljeno je 20 škola. U sektoru poljoprivrede putem više natječaja obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala odobreno je 157 korisnika za koje je odobren iznos veći od 4,5 milijuna eura.

Za hitne mjere zaštite i sanacije zaštićenih kulturnih dobara do sada je utrošeno tri milijuna eura, a odobreno je 60 programa obnove ukupne vrijednosti više od 80,5 milijuna eura.

Završena je dokumentacija za obnovu 26 pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u središtu Petrinje i u idućim tjednima započet će kompletna obnova.

- Promatrajući kretanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji 2019. – 2022., vidljivo je kako se povećava broj zaposlenih", kazao je Medved. Naveo je da je u 2019. godini bilo zaposleno 40.271 osoba, dok je u 2022. njih 40. 906.

Povećao se broj trgovačkih društava

Izvijestio je i da se broj trgovačkih društava u 2020. i 2021., povećao za više od 200. Ukupan broj aktivnih obrta od 2020. povećao se za 300. U istom tom razdoblju ukupan broj zaposlenih u obrtima povećao se za 400 osoba.

Isto tako, dodao je, u 2021. godini na području Sisačko-moslavačke županije ukupni prihodi poduzetnika u odnosu na 2020. veći su za 23 posto i iznose milijardu i 725 milijuna eura.

- Ovo su pokazatelji našeg zajedničkog napora, Vlade i Županije, u svjetlu obnove i revitalizacije Banovine, zaključio je Medved.

Sisku pomoć u iznosu od četiri, a Glini od tri milijuna eura

Iz državnog proračuna Sisku i Glini bit će isplaćena pomoć u ukupnom iznosuod sedam milijuna eura za financiranje troškova vezanih za posljedice katastrofalnih šteta od potresa na zgradama i infrastrukturi javne namjene, koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a.

Sisak i Glina obratili su se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u saniranju posljedica šteta od potresa, koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a, jer sami ne mogu osigurati novac za obnovu, pa je Vlada na sjednici donijela odluku o dodjeli sredstava - Sisku u iznosu od četiri milijuna, a Glini tri milijuna eura.

Sisak je zatražio pomoć za obnovu zgrade Gradske vijećnice, Starog mosta, Knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Odgojno obrazovnog kompleksa Galdovo, Kristalne kocke vedrine i Kazališta 21 s učilištem.

Glina je zatražila financijsku pomoć za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području novih stambenih kvartova, poboljšanje infrastrukture na području gdje država gradi zamjenske kuće, izgradnju novog autobusnog kolodvora, obnovu Doma branitelja i poslovnih prostora u vlasništvu grada.

Osigurana sredstva za troškove ogrijeva na drva


Sisak je zatražio pomoć za obnovu zgrade Gradske vijećnice, Starog mosta, Knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Odgojno obrazovnog kompleksa Galdovo, Kristalne kocke vedrine i Kazališta 21 s učilištem.

Glina je zatražila financijsku pomoć za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području novih stambenih kvartova, poboljšanje infrastrukture na području gdje država gradi zamjenske kuće, izgradnju novog autobusnog kolodvora, obnovu Doma branitelja i poslovnih prostora u vlasništvu grada.

Vlada je donijela i odluku o kriterijima i mjerilima za financiranje troškova stanovanja te iznosu sredstava za pojedinu jedinicu lokalne samouprave za ovu godinu, kojom se osigurava ukupno 7.726.575 eura za troškove ogrijeva na drva za korisnike zajamčene minimalne naknade (ZMN).

- Jedinice lokalne samouprave dužne su u svojim proračunima osigurati sredstva za podmirenje troškova stanovanja korisnicima ZMN-a, a mi smo u državnom proračunu osigurali dio sredstava potrebnih za troškove stanovanja, i to za troškove ogrijeva korisnika ZMN-a koji se griju na drva", rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Nakon što smo lani prvi put osigurali sredstva u državnom proračunu za pokriće troškova stanovanja JLS-ima razvrstanima u I. i II. skupinu razvijenosti, nastavljamo to činiti i u ovoj godini, zbog toga smo u proračunu osigurali 7,7 milijuna eura, dodao je Piletić.

Izmjene zakona o plaćama u JLP(R)S

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima se propisuje da masa sredstava za plaće zaposlenih u JLP(R)S ne smije iznositi više od 18 posto prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u godini koja prethodi godini izrade proračuna.

Predlaže se i ograničenja ukupne mase sredstava za plaće u onim jedinicama koji su u godini koja prethodi godini izrade proračuna ostvarili sredstva fiskalnog izravnanja iz proračuna i pomoć izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija u kojima iznos tih pomoći prelazi 20 posto prihoda poslovanja, a masa sredstava isplaćenih za plaće iznosi više od 15 posto.

- U takvim jedinicama ukupna masa sredstava za plaće ne smije se povećavati u odnosu na godinu koja prethodi godini izrade proračuna, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Također, određuje se da ograničenja mase sredstava za plaće ne uključuju sredstva za plaće zaposlenih koji obavljaju poslove državne uprave i zaposlenih na provedbi projekata za iznose koji se financiraju iz inozemstva ili od subjekata unutar proračuna.

Konačni prijedlog zakona o kazalištima

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona o kazalištima, kojim se uvodi model financiranja programa nacionalnih kazališta od Ministarstva kulture i medija na četverogodišnje razdoblje, odnosno vezan za mandatno razdoblje intendanta nacionalnog kazališta, a iznos sredstava za svaku godinu utvrđivao bi se ugovorom između osnivača, Ministarstva i nacionalnog kazališta.

- To će značajno unaprijediti planiranje i rad kazališta, ocijenila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je pritom da je u konačnom prijedlogu zakona, nakon što je raspravljen u Hrvatskome saboru u prvom čitanju, izostavljena potvrda ministra za imenovanje intendanta nacionalnog kazališta.

- To je pitanje oko kojega se puno raspravljalo u prvom čitanju, na kraju smo se odlučili da tu naknadnu potvrdu izostavimo iz zakona, rekla je.

Prema sadašnjim odredbama, intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnoga vijeća imenovalo je i razrješavalo predstavničko tijelo osnivača, a potvrđivao ministar kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!