20:44 / 01.05.2020.

Autor: Tema dana/HRT

Medved u Temi dana o incidentu u Okučanima

-

-

Foto: - / -

Ovogodišnje 25. obilježavanje operacije Bljesak održalo se u skladu s aktualnom situacijom vezanom uz epidemiju koronavirusa. No, obljetnicu je obilježio incident koji se dogodio i prije nego što je službeni protokol krenuo.
Ministar branitelja Tomo Medved u HTV-ovoj Temi dana je naglasio kako je zapadna Slavonije 1991. godine podnijela veliku žrtvu i postrojbe hrvatske vojske i te su godine započele oslobađanje iste, no potpisivanjem Sarajevskog primirja, ta je operacija zaustavljena.

Incident u Okučanima, Milanović napustio obilježavanje obljetnice
Podijeljene reakcije na Milanovićev postupak
Bljesak: 500-tinjak km2 u manje od 32 sata

- 1995. godine Hrvatska vojska i policija dobro uvježbani i opremljeni, na osnovi zapovjedi predsjednika Tuđmana, započeli su operaciju Bljesak u kojoj je u manje od 32 sata oslobođena zapadna Slavonija, rekao je Medved.

Podsjetimo, u jednoj od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, u manje od 32 sata, sedam tisuća dvjesto hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Prisjećamo se posebno 51 poginulog i više od 160 ranjenih.

Medved je naglasio kako ovakve obljetnice donose velike emocije za branitelje.

Ministar se prisjetio na to kako je u operaciji Bljesak srušen avion Rudolfa Perešina.

- Ova je Vlada svim svojim naporima uspjela vratiti zrakoplov s kojim je preletio iz bivše vojske u Austriju. Taj zrakoplov kada je bio izložen ispred ministarstva obrane posjetilo je 110 tisuća ljudi i to je pokazatelj koliko je narod senzibiliziran za ove iznimno važne uspomene, naglasio je ministar.

Ovogodišnje 25. obilježavanje operacije Bljesak održalo se u skladu s aktualnom situacijom vezanom uz epidemiju koronavirusa. No, obljetnicu je obilježio incident koji se dogodio i prije nego što je službeni protokol krenuo. Predsjednik Zoran Milanović napustio je Okučane odmah nakon dolaska jer su neki sudionici ceremonije, koji su trebali polagati vijence - nosili obilježja HOS-a.

Medved je komentirao i taj incident.

- Postupanje predsjednika u ovoj prigodi bilo je neprimjereno. Ministarstvo je sve detalje usklađivalo i koordiniralo s Uredom predsjednika, Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova, rekao je Medved i dodao kako se nije moglo utjecati na određene detalje koje je predsjednik Milanović našao kao sporne.

- Poduzeli smo sve kako bismo organiziranje 25. obljetnice obavili u skladu s mjerama koje su na snazi i na dostojanstven način, naglasio je.

- Postupanje predsjednika Milanovića ne može ni na koji način biti prihvatljivo i očito je da predsjednik ove obljetnice koristi za upućivanje poruka o podjeli društva, što smatram da nije dobro, rekao je Medved.

Na pitanje je li, kako je predsjednik Milanović rekao, došlo do toga da se radi o namjernoj sabotaži, Medved je rekao kako to nije točno.

- Nije prvi puta da se ovo obilježje pojavljuje, a u konačnici i ova Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću. Ovo što se dogodilo danas u Okučanima je na tragu preporuka toga vijeća, naglasio je ministar.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!