13:10 / 05.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Medved: Vjerujem da će premijer i predsjednik brzo usuglasiti termin Vijeća

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je uvjerenje da će premijer i predsjednik Republike vrlo brzo usuglasiti termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je uvjerenje da će premijer i predsjednik Republike vrlo brzo usuglasiti termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost, oko kojeg između njih dvojice već neko vrijeme traju prepucavanja.

-
Medved nakon sastanka Koordinacije: Donijeli smo prijedloge konkretnih mjera    

- Vjerujem da će vrlo brzo predsjednik Vlade i predsjednik Republike usuglasiti i termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i sadržaj, odnosno točke dnevnog reda, rekao je Medved novinarima nakon obilježavanja 30. godišnjice "Tigrova".

Na upit zamjera li predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kritike oko Koordinacije sustava domovinske sigurnosti, za koju tvrdi nije nadležno tijelo i ne može donositi mjere, već Vijeće, Medved je poručio da sve što rade, rade na temelju zakona i propisanih nadležnosti.

- Vrlo jasno prepoznajemo svoju odgovornost, nadležnosti i u okviru njih radimo svoj posao. Koordinacija sustava domovinske sigurnosti jasno je i precizno utemeljena u zakonu. Naše nadležnosti su iznimno i precizno, kvalitetno predviđene i predvidjele su sve ove okolnosti, naglasio je.

Koordinacija, dodaje, između ostalog, predviđa angažiranje i pozivanje i drugih komponenti koje u formalnom svjetlu i nisu sastavnice, "ali možemo pozvati te to i činimo".

- Ovdje možemo govoriti o relevantnom tijelu koje ima uvid, sve parametre za provesti odgovarajuću analizu i predložiti odgovarajuće mjere. Mi smo usmjereni na taj segment i na tom tragu ćemo nastaviti i dalje raditi, poručio je Medved.

Vezano za Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti kao i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi, Medved ističe da kontinuirano rade.

- To su sve one predradnje gdje se analiziraju svi aspekti svih rizika i pronalaze odgovarajuća rješenja, naglasio je, dodavši da će se do kraja ovog tjedna održati još jedan Savjet.

Istaknuo je da je izrazito važno ono što provode sa svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti, kroz temeljitu analizu, "a iz koje u konačnici proizlaze preporuke, odnosno mjere".

Isto tako i na Savjetu za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi gdje, kaže, analiziraju sve sigurnosne rizike i sve aspekte koji mogu utjecati na sigurnost građana, kako bi u skladu sa svim tim analizama predložili i smjernice i preporuke i mjere u cilju očuvanja sigurnosti u Hrvatskoj.

- To je ono na što smo usmjereni ozbiljnim i odgovornim radom, angažiranjem svih relevantnih sastavnica našeg sigurnosno-obavještajnog sustava i kad se dogovori održavanje Vijeća, mi koji činimo dio tog sustava imat ćemo zasigurno dosta elementa, kao prijedlog mjera, kao preporuke za donošenje odgovarajućih odluka, ustvrdio je Medved.Banožić: Polaganje vijenaca je za mene zatvorena tema

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je, vezano za nesuglasice s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko polaganja vijenaca u povodu blagdana Svih svetih, da je to za njega zatvorena tema.

- Nisu to za mene otrovne strelice. To je bilo iznošenje činjenica na osnovu nekoliko postavljenih tema u javnosti koje sam osjećao potrebu zbog Hrvatske vojske, načelnika Glavnog stožera, kompletnog protokola da se iznesu jasno van jer nisu bile korektno iznesene. To smo i pokazali ljudima i to je za mene zatvorena tema, rekao je Banožić.

Sutra će biti najavljeni sastanak na Pantovčaku s predsjednikom, a ono što je bila Banožićeva zamolba i što se nada da će biti ispoštovano, je da se ti sastanci ubuduće događaju pismenim putem s jasnim dnevnim redom, odnosno zapisnikom tako da o tome postoji zabilješka i da nema nepoznanica.

Banožić je komentirao i oporbu u Saboru koja traži opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića zbog projekta Krš-Pađene, odnosa s bivšim čelnikom Janafa Draganom Kovačevićem te posjet njegovom "klubu".

Banožić je tako rekao da je Kovačević izabran kada je premijer bio Zoran Milanović, projekt Krš-Pađene započet je 2012./2013., također za vrijeme njegovog mandata, a "klub" je posjetio i sam Milanović.

- Ne znam znači li to da će oporba pokrenuti opoziv Milanovića, rekao je, dodavši da su to teme koje se trebaju komentirati i da to nije uvreda predsjednika.

Upitan mogu li se na sastanku očekivati povišeni tonovi, rekao je da nije tip koji inače galami te da nije primijetio ni da je Milanović takav tip. Dodao je da ministar, predsjednik Republike i načelnik Glavnog stožera imaju svoje uloge i da tako moraju funkcionirati s ciljem razvoja Hrvatske vojske.

- Nikada se ne smije dopustiti da Hrvatska vojska ide na marginu i da služi kao politički poligon. Imam svoje političko opredjeljenje, ali nisam ograničen. Hajmo razgovarati o temama. Slažem se da čovjek može imati svoje viđenje, neka iznese argumente, a ja ću svoje i pronaći ćemo rješenje koje je najbolje za vojsku, poručio je Banožić.

Natječaji oko nabavke borbenih aviona imaju svoj postupak te se očekuje da će 12. studenog završiti postupak validacije, nakon čega kreće novih 30 dana evaluacije.

- Mnogi su komentirali da ih nema u idućem proračunu, a razlog je taj što se sad u ovom trenutku ne zna koliki je iznos. Treba naglasiti da ta sredstva neće biti unutar stavke Ministarstva obrane jer nije niti logično, već unutar resora financija, ustvrdio je Banožić te dodao da će nabava sredstava biti odluka Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!