14:11 / 31.10.2020.

Autor: B.A./Hina

Medved: Vodotoranj je simbol obrane Vukovara i Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Svi moramo biti ponosni na dovršetak njegove obnove, rekao je potpredsjednik Vlade.
Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izjavio je u subotu u Vukovaru kako je vukovarski Vodotoranj, koji je u petak svečano otvoren, simbol obrane Vukovara i Hrvatske - danas i ubuduće.

➡️ Otvoren Vukovarski vodotoranj

Svi moramo biti ponosni na dovršetak njegove obnove, dodao je.

Kazao je kako je Vlada projekt obnove Vodotornja podržala od samog početka te je na sjednici održanoj 2016.  u Vukovaru Vlada donijela odluku o podršci projektu u kojoj god to mjeri to bude potrebno te je u njegovu obnovu uložila više od 20 milijuna kuna.

- Kao što je do sada bio simbol hrvatskog zajedništva, uvjeren sam da će Vodotoranj to biti i u budućnosti. Ovo je izrazito snažan doprinos očuvanju sjećanja na žrtvu i herojsku obranu Vukovara, rekao je Medved nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zajedno s ministrom obrane Marijom Banožićem, položio vijenac i zapalio svijeću.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je ocijenio kako obnovljeni Vodotoranj odašilje snažnu poruku hrvatskom narodu da gradimo društvo perspektive, ali i ne zaboravljamo povijest i žrtvu u Domovinskom ratu.

Sljedeći tjedan sastanak o događanjima na Dan sjećanja, 18. studenoga

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je kako je Vlada prošle godine taj dan proglasila državnim praznikom i neradnim danom.

- Ovo što je specifično za ovu godinu je pandemija koronavirusa koja nas usmjerava i ograničava u organizaciji svih događanja pa tako i u ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja. Grad Vukovar je napravio nekoliko prijedloga, a ja sam za sljedeći tjedan sazvao sastanak u ministarstvu na koji sam pozvao i gradonačelnika Vukovara i načelnika Škabrnje, kao i ravnatelja HZZO-a, rekao je Medved.

Uvjeren je kako će se nakon toga sastanka u zajedništvu donijeti program koji će biti prilagođen epidemiološkoj situaciji.

Komentirao je i prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu koji se nalazi u javnom savjetovanju rekavši kako zakon ide u proceduru do kraja godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potom je obišao je i vukovarski Vodotoranj uz ministra obrane Maria Banožića, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. Branka Borkovića.

- Iznimno sam radostan i ovaj Vodotoranj je velebno djelo prepun simbolike i vjerujem da će za buduće generacije biti ono što je bio i u Domovinskom ratu i tijekom obnove - simbol zajedništva, snage, sigurnosti i perspektive, kazao je kratko Medved nakon obilaska Vodotornja.

Vukovarski Vodotoranj otvoren bez građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u izjavi novinarima otkrio je kako je samo par dana prije svečanosti otvorenja Vodotornja cijeli vodeći tim uposlenih na Vodotornju završio u samoizolaciji te su učinjeni veliki napori kako se izostanak tih ljudi ne bi osjetio u programu. Rekao je i kako je obnova Vodotornja pozitivno odjeknula u javnosti, kako među Vukovarcima, tako i među ostalim građanima Hrvatske te među iseljenicima.

Vukovarski Vodotoranj u petak je navečer, bez nazočnosti građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa, svečano otvoren nakon troipolgodišnje obnove u koju je utrošeno 46 milijuna kuna kao memorijalno mjesto i svjedočanstvo na stradanje Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991.

Svečanost je održana online, a za građane i posjetitelje Vodotoranj je otvoren od subote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!