Medved: "Oluja" je kruna svih bitaka u Domovinskom ratu

04.08.2022.

Zadnja izmjena 21:40

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Ministar Tomo Medved

Ministar Tomo Medved

Foto: Dnevnik / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je za Dnevnik HTV-a kako je "Oluja" kruna svih bitaka u Domovinskom ratu.  


Ministar Tomo Medved istaknuo je da je prije "Oluje" postojao čitav niz akcija manjeg ili većeg intenziteta.

- Posebno ću izdvojiti 1991. godinu i sva stradanja u obrani uslijed velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Zato su danas naše misli i molitve s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i svim hrvatskim braniteljima, rekao je Medved u Šibeniku, gdje je u Veteranskom centru sudjelovao s premijerom u dodjeli nagrada i pohvala srednjoškolcima koji su napisali najbolju kratku priču o Domovinskom ratu u sklopu natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja.

"Odnos prema braniteljima mora biti iskren kroz cijelu godinu"

Naglasio je da su kroz ovaj datum sažete sve težnje i zahvala.

- Dan pobjede obilježavamo simbolično činom pobjede. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedili smo zajedništvom našeg naroda, pobijedili smo hrabrošću i odlučnošću naših branitelja. Domovina iskazuje zahvalnost svima koji su dali doprinos u obrani i oslobađanju domovine. Ovo je dan kad je odnos usmjeren prema hrvatskim braniteljima. Odnos prema braniteljima mora biti iskren kroz cijelu godinu, onako kako oni to zaslužuju. Po tom modelu se naša Vlada odnosi prema hrvatskim braniteljima u proteklih šest mjeseci, kroz sve ono što činimo i kroz čitav niz konkretnih mjera, pogotovo kroz partnerski odnos, rekao je Medved.

"Pobijedili smo zahvaljujući našem zajedništvu"

Istaknuo je da je Republika Hrvatska vodila pravedni i osloboditeljski Domovinski rat.

- Pobijedili smo zahvaljujući našem zajedništvu. Republika Hrvatska bila je žrtva velikosrpske Miloševićeve politike uz pomoć JNA i dijela pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj. Nažalost, svjedočimo pokušajima iskrivljavanja povijesnih činjenica. Naš poziv prema našim susjedima je da se suoče sa svojom prošlošću, da se suoče sa svojom ulogom u toj brutalnoj agresiji prema Hrvatskoj i usmjere u pravcu normaliziranja odnosa, poglavito ako govorimo o Srbiji, da daju doprinos u pronalasku nestalih osoba, da procesuiraju počinitelje teških kaznenih djela ratnog zločina, da prihvate činjenicu da su na teritoriju Srbije organizirali logore gdje su na silu odvodili hrvatske ljude. Još uvijek možemo svjedočiti da nije prisutna težnja i napor kod njih. Onako kako su hrvatski branitelji hrabro branili Hrvatsku, tako će ova Vlada snažno braniti istinu o Domovinskom ratu, rekao je.

Ponosan je što se danas u prvom Veteranskom centru uručuju nagrade.

- Za nekoliko tjedana bit ćemo u prilici otvoriti i drugi Veteranski centar koji će biti u Sinju, a onda u Daruvaru i Petrinji. Do kraja godine, projekt vrijedan 338 milijuna kuna, 85 posto financiran sredstvima EU-a za hrvatske branitelje, do kraja godine četiri veteranska centra s oko 1000 ležajeva.

Uručene nagrade srednjoškolcima za najbolju priču o Domovinskom ratu

U Veteranskom centru u Šibeniku premijer Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uručili su nagrade i pohvale srednjoškolcima koji su napisali najbolju kratku priču o Domovinskom ratu. Tom prilikom predstavljena je i zbirka najboljih radova "Priče iz Domovinskog rata" iz pera srednjoškolaca. Predsjednik Vlade kazao je kako je posebna prigoda vidjeti knjigu u kojoj mladi danas, 27 godina od Vojno redarstvene operacije Oluja i praktički 31 godinu od početka rata, vide ključna povijesna zbivanja za hrvatski narod i državu.

Budući da se svečanost održala u Veteranskom centru koji je nedavno otvoren, Plenković je kazao da taj centar, uz ostale, svjedoči o tome koliko Vlada skrbi o dignitetu Domovinskog rata, koji je temelj hrvatske države i svega što danas uživamo.

Najbolju priču Najvjerniji prijatelj napisala Marija Dubravac je iz Zagreba, inspirirana je stvarnim događajem s kraja listopada 1991. u Vukovaru. Unuka, pripovjedačica ove priče dobiva željenog psa i u potrazi za imenom otkriva lijepo i tužno sjećanje svoga djeda i na psa Dambu koji mu je spasio život.

Drugonagrađena priča je Obećanje, potresni unutarnji monolog branitelja u posljednjim trenucima života, autorice Emanuele Zlopaše iz Vrgorca.

Dobitnici treće nagrade su Emanuela Koretić iz Zagreba za priču Kratka sudbina u kojoj se miješa ukrajinska stvarnost sa sjećanjima Domovinskog rata, priča Dodirna točka u kojoj se izmjenjuju dvije paralelne priče Ane Delos iz Varaždina, Krv i gnoj koja donosi priču o ergeli Lipicanaca u ratnim strahotama Kristijana Matinića iz Daruvara i Krik djeteta koje nije moglo plakati, pokušaj rekonstrukcije smrti trudne vojnikinje autorice Klare Jović iz Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!