Medved za Dnevnik: Milanović je Hranja doveo u poziciju da krši Zakon o obrani

30.10.2021.

19:40

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i ministar branitelja Tomo Medved

Potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i ministar branitelja Tomo Medved

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

Gost Dnevnika bio je potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i ministar branitelja Tomo Medved. 

- Prije svega želim kazati da sve sastavnice nacionalnog sustava sigurnosti obavljaju svoj posao profesionalno i odgovorno. U tom pogledu naša Vlada čini iznimne napore upravo u svjetlu nabavke nove opreme, stalnog usavršavanja. Spomenut ću samo da je i na prošloj sjednici Vlade odlukom Vlade u svjetlu modernizacije naših oružanih snaga proračun Ministarstva obrane podignut za 2 milijarde i 387 milijuna kuna i on će iznositi preko 7 milijardi, najviše od Domovinskog rata. To je najbolji pokazatelj odnosa naše Vlade prema sastavnicama nacionalne sigurnosti, a poglavito prema Hrvatskoj vojsci, istaknuo je na početku razgovora.


Komentirajući sukob, rekao je:


- Ovdje prije svega moramo konstatirati da je načelnik Glavnog stožera svojom zapovjedi odbio provesti odluku ministra obrane. Jednako tako da je Predsjednik Republike doveo načelnika Glavnog stožera u poziciju da krši Zakon o obrani. U skladu s traženjem ministra obrane Inspektorat obrane provest će ekspertizu, provest će nalaz i pregled Glavnog stožera u svjetlu snimanja stanja i utvrđivanja eventualnih propusta kod donošenja zapovijedi od strane načelnika Glavnog stožera, rekao je.


Na pitanje slaže li se da ovaj sukob može izazvati eventualnu podjelu u oružanim snagama, rekao je:


- Hrvatska vojska je jedinstvena, Hrvatska vojska je iz naroda, ona je iz Domovinskog rata. Hrvatska vojska je moderna, suverena. Republika Hrvatska je danas članica NATO saveza. Hrvatska vojska je naš stup sigurnosti i ni na koji način nikakvi ovi detalji koji se odvijaju, možemo ih smatrati neprihvatljivima, neće narušiti sposobnosti Hrvatske vojske da budu jamac sigurnosti hrvatskih građana, rekao je.


Što očekuje od svih sudionika sukoba 9. studenoga na sastanku Odbora za nacionalnu sigurnost?


- Prije svega očekujem da se prestane vršiti ovakav pritisak prema načelniku Glavnog stožera. Očekujem da se pripremimo za 9. studeni, i za sjednicu Vijeća za obranu, i za Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje će sva ova pitanja biti stavljena na stol. O njima ćemo raspraviti na odgovarajući način u odgovarajućem formatu i donijeti odgovarajuće zaključke, poručio je.

O obilježavanju Dana sjećanja

Manje je od tri tjedna do obilježavanja 30. obljetnice stradanja Vukovara i Dana sjećanja. Epidemiološke prilike nikako nisu dobre u ovom trenutku. Razmatra li se mogućnost da kolone uopće ne bude?

- Mi smo održali do sada dvije sjednice Savjeta, počeli smo još prije mjesec i pol dana. Svakodnevno pratimo stanje, epidemiolozi nam redovito svakodnevno dostavljaju izvješća i procjene. Naravno da znamo da je i blagdan Svih svetih koji je pred nama prošle godine iza sebe ostavio velik broj zaraženih. Iza blagdana Svih svetih ćemo sazvati Savjet. Dakako da će nam smjernice od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo biti vodilja u kojem smjeru ćemo nastaviti pripreme. Obilježit ćemo 30. obljetnicu Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, ali o formatu, načinu kako ćemo to provesti, upoznat ćemo naše građane, vodeći pritom računa da štitimo zdravlje svih naših građana. Za sada nećemo komunicirati o načinu i obliku organiziranja, sačekajmo 10-tak dana i tad ćemo imati jasniju sliku vezano za broj novozaraženih, kaže ministar Medved. 

O obnovi na Banovini

Komentirao je i događaje na Banovini. Jučer su u Saboru usvojene izmjene Zakona o obnovi. Što to znači za Banovinu? Ministar se najprije osvrnuo na napore koje su u proteklih 10 mjeseci od potresa na Banovini učinili.

- Do sada smo uklonili 402 objekta, od kojih su 264 obiteljske kuće, kao osnovnu pretpostavku za obnovu. Obnovili smo 713 objekata. Važno je naglasiti činjenicu da je izmjenama i dopunama Zakona Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dobio punu nadležnost za cjelokupnu obnovu na području Sisačko-moslavačke županije. U zakon smo ugradili mjeru koja dosad nije bila prepoznata, odnosno nije bila u zakonu, a to je izgradnja višestambenih zgrada. Ono što također smatram važnim jest i mjera da je kroz zakon predviđena kupnja nekretnine koja se nalazi na tržištu, kao model stambenog zbrinjavanja osoba koje su stradale u potresu, rekao je. 

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!