07:19 / 12.10.2019.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Melvan za Dnevnik HTV-a: Obitelj Miškić razočarana, ali optimizam ih nije napustio

-

-

Foto: - / -

Prekinuta je aktivna potraga za nestalom posadom broda "Bourbon Rhoode" i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem.
Obitelj i prijatelji kapetana Miškića, sasvim sigurno, ne gube nadu da će on biti pronađen živ. Kako se oni nose s odlukom da se prekine intenzivna potraga za pomorcima na Atlantiku, za središnji Dnevnik HTV-a ispričao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, koji ih je danas posjetio.

Tema dana: Jedna nesmotrena objava i njene posljedice

- Obitelj Miškić je, naravno, razočarana. Kao i svi mi, razočarani su postupkom Centra za traganje i spašavanje na Martiniqueu. S druge strane, ne možemo kazati da to nije vijest koju nismo očekivali. Jučer smo poduzimali korake da to spriječimo. Nismo uspjeli nažalost u tome. Obitelj Miškić želi povećati šanse svome Dinu, ma koliko one male bile, i oni su svjesni da su s vremenom sve manje, ali žele svojim angažmanom  povećati njegove šanse. I to rade uspješno, i to trebaju nastaviti raditi, njih optimizam nije napustio, rekao je. 

Obitelj je prikupila 82 tisuće eura, no Melvan smatra da privatna potraga na tako velikom prostoru neće uroditi plodom.

- I toga su u obitelji svjesni. Tako da će oni sutra odlučiti što će s tim novcima, na kakav način će pokušati nešto poduzeti. Njihova je odluka i oni će o tome izvijestiti javnost - rekao je. 

Objasnio je i što zapravo znači traganje aktivnim motrenjem. 

- To znači da brodovi u prolazu osmatraju i o onome što uoče obavještavaju Centar za traganje i spašavanje. Taj centar zahtjeva od svih brodova da pojačaju radarsko motrenje, da pojačaju vizualno motrenje i da obrate pažnju na sve uočeno.

Mnogi prate kretanje brodova na području na kojem se intenzivno tragalo  i mnogi primjećuju da su brodovi koji su tragali danas za pomorcima još uvijek tamo. 

- Organizirano traganje je završeno. Hoće li se oni sad pregrupirati i organizirano krenuti natrag prema svojim matičnim lukama, a da pritom obave nekakvu dodatnu potragu, to je najvjerojatnija opcija - zaključuje.

Kaže i da su snimke satelita nešto u što još uvijek mogu polagati nadu. Te snimke svakodnevno stižu u EMSA-u (European Maritime Safety Agency), analiziraju se, uvećavaju do maksimalne razlučivosti. 

- Ako se nešto pronađe na tim fotografijama odnosno snimkama, brodovi bi se u toj varijanti ipak vratili na teren i izvršili dodatna osmatranja. S obzirom na to da je riječ o ogromnom prostoru kojim je sad već jako teško prokrstariti s brodovima, smatramo da satelitske snimke imaju sad itekako smisla, kao jedna od posljednjih, ali dosta vrijednih opcija za daljnju potragu - poručio je.Dogodilo se upravo ono čega se obitelj pribojavala - prije tri dana supruga Dina Miškića uputila je francuskom ministarstvu vanjskih poslova apel da se pretraga nastavi, i to riječima - "pošaljite na ocean sve svoje brodove, nemojte ih ponovno napustiti".

Podsjetimo, vlasti Martiniquea prekinule su aktivnu potragu za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. To znači da će, umjesto šest brodova koji su posljednjih dana temeljito pretraživali područje na kojemu je satelit snimio objekt nalik na splav, površinu mora posebno motriti brodovi koji onuda prolaze. Pretražena je dosad površina velika gotovo kao pola Francuske.

Istodobno, o dramatičnim trenucima potonuća broda svjedočio je preživjeli ruski pomorac.

- Kapetana Dinu Miškića zadnji je put vidio prije evakuacije i svaki je krenuo na svoju splav od njih četiri koje su pobacali u more. Uz Igora su bila još četiri pomorca. Dvojica nisu izdržala, napustila ih je snaga i ostali su usred oceana. Kad je nakon 24 sati oluja malo popustila, Igor se uspio popeti na splav s još dvoje kolega iz Ukrajine, rekao je sin ruskog pomorca Igora Morozova za Večernji list.

Premijer Andrej Plenković poručio je u subotu da je Vlada, otkad se nesreća dogodila, poduzela apsolutno sve.

-
Moj predstojnik ureda svaki dan je bio na telefonu s francuskim službama i ljudima koji su angažirani na potrazi. Pretražuje se područje veličine četiri Hrvatske. Mi ćemo s angažmanom i komunikacijom s Francuskom i ostalim partnerima nastojati činiti sve, ali treba objektivno razumjeti da se nesreća dogodila u teškim vremenskim uvjetima na sredini Atlantika. Ovo je bila potraga visokog intenziteta, nastavit ćemo činiti sve što možemo, kazao je.- Još uvijek se nije odustalo, potraga se nastavlja na jedan svoj način, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i dodao da su francuske vlasti pokazale nevjerojatnu solidarnost i kooperativnost. Prema njegovim riječima hrvatske vlasti i dalje prate razvoj događaja, Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je uključena, a sateliti su također na raspolaganju.

- Mi smo i dalje aktivno uključeni u tu potragu, dodao je, kazavši i da su sve hrvatske institucije - MVEP, veleposlanstvo u Parizu i Ured premijera u kontaktu s obitelji Dine Miškića

Priopćenjem se oglasio i vlasnik potonulog broda, francuska kompanija Bourbon Offshore.

"Prema odluci kriznog stožera CROSS Antila-Francuske Gijane, operacije pretraživanja se ne obustavljaju i neće se zaustaviti na određeni datum. Ali one ulaze u novu fazu aktivnog praćenja tijekom koje će CROSS mobilizirati sva plovila koja prolaze tim područjem kako bi primijenila prilagođeni nadzor", priopćeno je iz kompanije.

Noćas su se društvenim mrežama poput požara proširile lažne vijesti da je splav nađena. Autori Facebook stranice Bourbon Rhode Rescue prozvali su autore dezinformacija za bezobzirnost i zatim isključili mogućnost kreiranja novih objava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!