Memorandum o suradnji u borbi protiv droga hrvatske i talijanske policije

25.07.2022.

16:40

Autor: T.D./HRT/Hina

Memorandum o suradnji u borbi protiv droga hrvatske i talijanske policije

Memorandum o suradnji u borbi protiv droga hrvatske i talijanske policije

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Memorandum o suradnji u borbi protiv droga potpisali su u ponedjeljak u Dubrovniku glavni ravnatelji policija Hrvatske i Italije Nikola Milina i Lamberto Giannini, u nazočnosti hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i talijanske ministrice unutarnjih poslova Luciane Lamorgese.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je suradnja bitna radi sigurnosti dviju zemalja i podsjetio kako je upravo Policijska uprava dubrovačko-neretvanska među onima koje su u posljednje dvije godine ostvarile najbolje rezultate u zapljeni droga u Hrvatskoj.

- Pogotovo kad je riječ o kokainu, gdje je zaplijenjeno oko 745 kilograma u luci Ploče. Naša poruka je da ćemo nastaviti raditi svoj posao i suradnju s talijanskim kolegama, koji su u istom razdoblju zaplijenili oko 2,5 tone kokaina, rekao je Božinović.

Naglasio je kako je jedna od najaktivnijih međunarodnih zločinačkih organizacija upravo balkanski kartel sa skoro 60 posto odgovornosti za protuzakonito tržište kokaina u Europi.

Dodao je kako je s talijanskom ministricom Lamorgese razgovarao i o migracijama.

- Jedan od tri glavna smjera ilegalnih ulazaka u EU je srednjomediteranski, gdje je prva na udaru Italija. Na istočnomediteranskoj ruti je, uz Grčku, na udaru i Hrvatska. Moramo ubrzati aktivnosti za zajednički europski odgovor. S migracijama računamo i u budućnosti. Tome ne pomaže ni situacija u Ukrajini, koja će moguće dovesti do nestašice hrane. Uz to, suše i ubrzane klimatske promjene će dio ljudi s Bliskog Istoka i sjeverne Afrike motivirati za dolazak u Europu u većem broju, naveo je Božinović.

Poručio je kako nijedan sigurnosni izazov nije moguće zaustaviti bez prekogranične suradnje država članica Europske unije (EU), koja može održati političku stabilnost i sigurnost.

Ministrica Lamorgese rekla je kako Hrvatska, koja se približava euro zoni i schengenskom prostoru, brzo napreduje i modernizira se.

- Sve to su vrlo pozitivni koraci koji će naše područje učiniti što sigurnijim, a suradnju još boljom. Naše dvije zemlje imaju tzv. vanjsku granicu EU i borimo se s problemom migracija preko srednjeg Mediterana, gdje nam je potrebna solidarnost i odgovornost. Odnosi dvije zemlje su jako dobri i nastaviti tehničku suradnju dviju policija, rekla je Lamorgese.

Istaknula je trilateralnu suradnju Italije, Slovenije i Hrvatske.

- Sami ne možemo ništa, već kroz međunarodnu suradnju, poručila je Lamorgese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!