10:29 / 21.03.2018.

Autor: I.M./B.S./HRT

Memorijalna utrka za 20. obljetnicu pokopa žrtava u Lovasu

-

-

Foto: - / -

U Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još njih 10 ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.
Memorijalnom utrkom koja je krenula jutros iz Vukovara prema Lovasu obilježena je 20. godišnjica pokopa žrtava iz masovne grobnice u tom selu. Suđenje u Beogradu za te zločine je bilo, osuđujuća presuda poništena, naloženo je novo suđenje koje se i dan danas čeka. Počinitelji su i dalje na slobodi.

U Lovasu je ekshumirano 68 žrtava, a još deset ih je pronađeno u pojedinačnim grobnicama. Prema broju žrtava, riječ je o najvećoj masovnoj grobnici nakon one na Ovčari. Pokop je obavljen 21. ožujka 1998., a u današnjoj utrci sudjelovalo je dvadesetak maratonaca.

"Nama je bitno biti ovdje, nije ovo trka koja se trči natjecateljski, nego čisto da pošaljemo poruku da se nikada ne smije zaboraviti", poručio je Damir Černić, predsjednik Maraton kluba "Hrvatski sokol".

Tanja Cirba, načelnica općine Lovas kaže kako su simbolično stavili bijelu traku na ruku u znak sjećanja na sve stradale mještane općine Lovas koji su bili obilježeni bijelom trakom. "Znači svi Hrvati, svi nesrbi za vrijeme okupacije napada na selo bili su označeni bijelom trakom kako bi se dobro znalo tko je tko u selu", kazala je.Srpske postrojbe natjerale su 51 Hrvata u polje djeteline puno mina

"
Nismo znali kamo idemo i na što nas tjeraju. Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletjeli na mine. Znali smo da smo osuđeni na smrt", tako je strašni 18. listopada 1991. opisala jedna od žrtava masakra nad civilima koji se dogodio u minskom polju nedaleko od sela Lovas u Vukovarsko- srijemskoj županiji.

Srpske postrojbe natjerale su 51 Hrvata u polje djeteline puno mina. Kada je pod tijelom jednog od mještana eksplodirala ubojita naprava, vojnici su istodobno otvorili vatru na nesretnu skupinu ljudi. Ubili su 21 čovjeka, a 14 ranili. Crne brojke bile bi još crnje da u međuvremenu na mjesto zločina nije došao jedan časnik JNA i zaustavio akciju paravojnih snaga JNA i tako spasio preostalih 30 života.

Lovas je privremeno okupiran tjedan dana prije brutalnog masakra, a povod je bila dezinformacija da se u selu nalazi između 300 i 400 pripadnika Zbora narodne garde. Čim su četničke postrojbe Dušan Silni i Beli Orlovi ušli u Lovas odmah su ubili 23 mještana. Radi raspoznavanja naredili su Hrvatima da na ruci nose bijele vrpce a na kuće da izvjese bijele plahte.

Dok je trajala okupacija, zvjerski su pendrecima, šipkama, kabelima i raznim spravama mučili one koje su zatekli. Uništavali su i pljačkali imovinu Hrvata i nesrba. Katoličku crkvu svetog Mihaela zapalili su i potpuno uništili, kao i kapelicu na mjesnom groblju. Sudbinu Lovasa dijelio je i obližnji Opatovac. "Krvava berba grožđa" - gorka istina o Lovasu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!