Memorijalno natjecanje "Srce kornatsko"

26.08.2023.

20:18

Autor: Anamarija Škorić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Srce kornatsko

Srce kornatsko

Foto: HTV / HRT

U povodu 16. godišnjice kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, u Vodicama se održava memorijalno natjecanje "Srce kornatsko". Riječ je o tradicionalnom nadmetanju u vatrogasnim vještinama.

- Ukupni pobjednici memorijalnog natjecanja „Srce kornatsko” su Lovro Hajdek i Goran Mikulec iz DVD-a Zlatar Bistrica, najbolju u kategoriji B su Zdravko Levatić i Karlo Ćurila iz DVD-a Varaždin Breg, a najbolji u C kategoriji bili su Slovenci Damjan Selinšek i Boštjan Vehovar iz DVD-a Videž, izvijestila je za Dnevnik Anamarija Škorić.

Dodala je kako je natjecanje simulacija svega što se može dogoditi pri stvarnim vatrogasnim intervencijama. Zadaća je sudionika da što spretnije prođu kroz postavljeni poligon, govori.

- Vatrogasci na sebi imaju opremu tešku 25 kilograma i suženo vidno polje zbog maske koju nose. Vatrogasci moraju ponijeti i vatrogasno crijevo pod pritiskom koje teži gotovo 140 kilograma i vodenim mlazom moraju pogoditi metu, govori Škorić.

Naglasila je kako je danas iz Vodica poslana snažna poruka vatrogasaca kako poginule kolege vatrogasce na Kornatima nikada neće zaboraviti.

- Tragedija koja se dogodila na otoku Kornat ostavila je duboki trag u svim prijateljima, u svim njihovim kolegama koji su toga dana bili s njima, ali ostavila je i dubok trag kod svih nas koji smo došli u DVD Vodice nakon njih. Svakog dana se trudimo da svojim radom i trudom odamo počast njima je roni to zaslužuju, naglasio je Matija Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice, organizator natjecanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!