17:05 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Menadžerica desetljeća 'U svom filmu': Ključ je u liderstvu, motivaciji i bržem donošenju odluka

-

-

Foto: - / -

Kako je tvrtka s Trešnjevke postala globalni igrač? Kako je ostvarila snove i koliko je za to trebalo hrabrosti, govori Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle.
Gošća Tončice Čeljuske u emisiji 'U svom filmu' bila je Gordana Kovačević  predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle. Žena koja je od Europskog udruženja menadžera zavrijedila titulu menadžerice desetljeća u srednjoj i jugoističnoj Europi kaže kako nikad nije težila uspjehu kao takvom, već je željela raditi posao koji daje vrijednost. 

"Mislim da postoje stereotipi kad se zanimanja dijele na muška i ženska. Kad govorimo o informatičko - komunikacijskim djelatnostima, to nisu teški fizički  poslovi. Kad govorimo o poslovima u razvoju i istraživanju, bitan je intelektualni kapacitet - inovativnost i motivacija. Ne vidim zašto i djevojke ne bi u velikom broju išle prema STEM zanimanjima koja su budućnost!", kazala je.

Govoreći o Ericsson Nikoli Tesli rekla je kako je riječ o tvrtki koja je možda i najuspješniji primjer privatizacije U Hrvatskoj. "Preko 64 godine bili smo licencni partner globalne trvtke Ericsson koji je kasnije i postao najveći pojedinačni vlasnik. Ostalo su institucionalizirani dioničari i 7.000 malih dioničara. Vezali smo se uz pravog globalnog partnera i u trenutku restrukturiranja. Gledali smo u budućnost. Da su ostali na proizvodnji hardvera - više nas ne bi bilo. Odlučili su se okrenuti razvojno istraživačkim aktivnostima i proizvodnji  softvera. Bile su to teške i hrabre  odluke", rekla je Kovačević. Sablazan je bila i to što je 13 jedinica 'outsourcano', a sve su te kompanije danas postale samostalne i rade unutar kampusa", dodala je. 

Priznala je da joj je životna opsesija bila sačuvati i stvoriti tvrtku koja može i u Hrvatskoj stvarati i biti globalno prepoznata. Trenutak preokreta bio je otvaranje prvog Razvojnog regionalnog centra u Hrvatskoj čiji je model  kasnije implementiran unutar globalne korporacije. "Danas tisuće hrvatskih inženjera radi u kompaniji i diljem svijeta!  Prosjek plaće je 19 tisuća kuna bruto i stalno nešto novo izmišljamo kako motivirati ljude", kazala je Gordana Kovačević. "Ključ je u liderstvu, a tu je važna hrabrost da se nosite s rizicima, ali i da se kontinuirano mijenjate jer je dinamika promjena sve veća i veća. Mnogi nestaju preko noći jer se ne znaju adaptirati", dodala je. 

"Tvrtka ne ovisi toliko o  poslovanju u Hrvatskoj, jer 80 posto izvoze. Dolaze i premijeri i predsjednici vidjeti na našem primjeru kako je tvrtka s Trešnjevke postala globalni igrač. Mi smo najveća regionalna ICT kompanija, a živimo u vrijeme digitalne ekonomije, digitalne transformacije i osjećamo potrebu da se naš glas čuje i da damo primjer kako je moguće sa nekoliko ključnih  projekata napraviti stratešku promjenu", kaže Kovačević. Naglašava kako su neki njihovi projekti pridonijeli reformskim promjenama - e- zdravstvo jedan je od najboljih koncepata unutar EU-a. 

Govoreći o poslovnom okruženju u Hrvatskoj Gordana Kovačević rekla je kako  investicije idu u zemlje gdje postoji skladno, ali i poticajno okruženje - što znači spremnost za mijenjanje stvari koje će osigurati  da investitori više zapošljavaju. "Brzina promjena kod nas bi trebala biti puno veća. U pozitivnom smo trendu, raste BDP, ali taj trend treba oplemeniti. Moja je poruka da brže donosimo odluke. Ako odluka i nije najbolja - ona će se popraviti. Najgore je ne donositi odluke", poručila je Gordana Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!