16:39 / 02.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Mesar na suđenju Bandiću o odlasku na svinjokolju u Hercegovinu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.
Svjedočenjem mesara Veljka Horvata, koji je izjavio da je na svinjokolju u kuću sestre Milana Bandića u Hercegovinu išao na poziv službenog vozača Grada Zagreba Zdravka Krajine, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku i suoptuženicima u aferi Agram.

- U kuću u Grudama sam došao s vozačem Zdravkom Krajinom, Josipom Horvatom i Ratimirom Jurekovićem, s tim da je Krajina stalno negdje išao i vraćao se. S njim je išao i Jureković koji mi je pomagao oko izrade kobasica. Nisam čuo da su išli u Mostar, kazao je Horvat koji se u početku svojeg svjedočenja nije mogao prisjetiti imena vozača i suputnika u službenom automobilu. Svjedočio je i Josip Forijan, ravnatelj Kulturnog centra Travno, koji je rekao da nema saznanja o djelima za koja se terete Bandić i suoptuženici. Forijan je kazao da mu je poznato da je Dijana Muhović tražila slobodne dane zbog smrtnog slučaja u obitelji, no nije znao reći o kojem se članu obitelji radi. Na upit sutkinje Rahele Valentić ima li zaposlenik pravo na službeno vozilo i vozača u slučaju smrti člana obitelji koji je živio izvan Zagreba te ima li u tom pravu zaposlenik pravo na dnevnice, Forijan je kazao da zaposlenici nemaju pravo na dnevnice. - Mi ni nemamo službeno vozilo i vozača, rekao je Forijan svjedočeći na okolnost da je bio šef Dijani Muhović, koja se prema optužnici, koristila službenim vozilom u privatne svrhe. Prema optužnici, Muhović je službenim vozilom išla na put u Njemačku i Tuzlu, nakon čega je zatražila i dobila isplatu inozemnih dnevnica u iznosu od 420 eura. Odobrenje za korištenje vozila, prema optužnici, dao je Milan Bandić, dok je na prošlom ročištu službeni vozač Josip Delač izjavio da je Muhović išla u Tuzlu na sprovod svoje majke iako se naknadno ispostavilo da joj je majka živa. Na suđenju je trebala svjedočiti Sandra Perković koja je na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi te Bandićev šogor Mile Macan koji je iskoristio pravo blagodati nesvjedočenja. Prema optužnici, Bandić je po nju u prosincu 2013. poslao službeni automobil u Medulin kako bi ona stigla na glasanje u zagrebačku Gradsku skupštinu u kojoj je bila vijećnica na Bandićevoj listi. Vozaču koji ju je dovezao isplaćena je dnevnica, dok je putovanje zavedeno kao službeno. Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!