Mesarić: morat ćemo zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi dati vremena

03.04.2018.

10:18

Autor: I.B./HRT

-

-

Foto: - / -

Gosti Studija 4 bili su konzultant Drago Munjiza, bivši predsjednik uprave Konzuma i Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.
Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u potpunosti je stupio na snagu nakon što je posljednjim danom ožujka istekao rok prilagodbe za  trgovce, otkupljivače i prerađivače. Oni naime, u duhu zakona, neće više moći iskorištavati svoju značajnu pregovaračku snagu u odnosu na njihove dobavljače. Gosti Studija 4 su konzultant Drago Munjiza, bivši predsjednik uprave Konzuma i Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Počinje primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi
Na pitanje je li se što za njega promijenilo nakon prijelaznog razdoblja, Mesarić je rekao da će se tek vidjeti. "Zakon treba zaživjeti. Bojimo se da neće biti još jedan zakon kojegnitko neće sprovoditi. I vidimo da ima nekih problema s tim zakonom, neke stvari koje smomi predlagali - nisu prihvaćene", istaknuo je.

Munjiza je rekao da bi nam zakon ustvari trebao poboljšati interese i izjednačiti pretpostavljenu nejednakost između velikih trgovačkih lanaca i malih hrvatskih OPG-ova i proizvođača. "Ne vjerujem da je velikim svjetskim proizvođačima kao što su Nestle i Unilevel, ovaj zakon bio potreban. ISto tako, zakon bi trebao omogućiti lakšu manipulaciju robom, to je bolje i za manje trgovačke lance, neke regionalne jer ako Zakon zaživi, sve će biti puno jednostavnije, smatra.

Na pitanje koje su bile najčešće nepoštene trgovačke prakse Mesarić je rekao da ih je najviše opterećivalo neplaćanje. "Neplaćanja robe, davanja koja su se izmišljala. Akcije nisu uopće dotaknute tim zakonom. Dakle, i dalje ćemo imati problem akcija. Tu je i dalje prostor da se snizi cijena. Mada nam nije jasno neke stvari koje zakon regulira sada kao npr. proizvođačka cijena. Kako će to funkcionirati, ne znam. Dosta je tu stvari. Morat ćemo zakon prvo pustiti pa tek onda vidjeti što ne valja, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!