15:20 / 21.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Mesić o Lončaru: To je lov na vještice, nije razoružao Hrvatsku

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bivši predsjednik Stjepan Mesić priopćio je u četvrtak da razumije i podupire odluku Budimira Lončara, ministra vanjskih poslova nekadašnje Jugoslavije i njegova tadašnjeg savjetnika, da ne primi priznanje grada Zagreba.
Bivši predsjednik Stjepan Mesić priopćio je u četvrtak da razumije i podupire odluku Budimira Lončara, ministra vanjskih poslova nekadašnje Jugoslavije i njegova tadašnjeg savjetnika, da ne primi priznanje grada Zagreba što mu ga je namjeravao uručiti gradonačelnik Milan Bandić, navodeći da se protiv njega vodi lov na vještice zbog čega nije mogao donijeti nikakvu drugu odluku.

- Znam osjećaje gospodina Lončara prema našemu glavnom gradu i što ga sve veže s njim i siguran sam da mu nije bilo lako donijeti takvu odluku. S druge strane, pratim kampanju - pravi lov na vještice - što se tim povodom protiv njega vodi i jasno mi je da nikakvu drugu odluku nije mogao donijeti, priopćio je Mesić, u čijem je drugom predsjedničkom mandatu Lončar bio posebni savjetnik za međunarodne odnose.

Stjepan Mesić kaže da glavni 'argument' onih koji Budimira Lončara napadaju i optužuju jest da je odigrao ključnu ulogu pri donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti kojom je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju, pa je time razoružanu Hrvatsku izručio na pladnju Miloševiću.

No dodaje da je to posvemašnja besmislica i da su ključne zemlje pri koncipiranju te rezolucije bile SAD, Britanija i Austrija, a Hrvatska njome ni na koji način nije bila pogođena.

- U to je vrijeme, naime, jedini međunarodno priznati subjekt bila Jugoslavija, dok Hrvatska, kao njezina federalna jedinica ionako nije smjela legalno uvoziti oružje, pa se na nju nikakva zabrana Vijeća sigurnosti i nije mogla odnositi. Odnosila se, međutim, na JNA i spriječila je uvoz golemog kontingenta oružja iz Sovjetskog Saveza, namijenjenog armiji koja je stala na stranu Miloševića. Oružje za našu obranu uvozili smo ilegalno i prije i nakon uvođenja embarga, navodi Mesić.

Kaže da Lončara cijeni zbog njegova golemog znanja i iskustva koje je, koliko je mogao, nakon raspada Jugoslavije stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj, ne hvaleći se time ni tada, ni danas. - Nije zaslužio javni linč kojem je izvrgnut i koji Hrvatskoj nanosi sramotu, a potencijalno i štetu u svijetu u kojemu mnogi ljudi od utjecaja još znaju tko je Budimir Lončar, zaključuje Mesić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!