12:24 / 09.06.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/I.H./Dnevnik/IMS/HRT

Metalci staroga kova proslavili 55 godišnjicu mature

Maturanti Srednje tehničke škole u Karlovcu, generacija1966.

Maturanti Srednje tehničke škole u Karlovcu, generacija1966.

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi naraštaj maturanata Srednje tehničke škole u Karlovcu - smjer strojarski tehničar - proslavio je 55. obljetnicu mature. Školovanje su završili daleke 1966. kada je taj grad, zahvaljujući Jugoturbini, bio središte metalske industrije. Svi maturanti, ali i razrednik - odazvali su se proslavili koja se održala - a gdje drugdje nego u - tvornici.

Promijenilo se štošta u njihovoj struci u posljednjih 55 godina. Mnoga čuda tehnike nisu tada mogli ni zamisliti. 


- U moje vrijeme sve se ručno radilo 100%, bez ovih pomagala, automatike i elektronike, rekao je Anto Ivaniš, djelatnik u metalskoj industriji. 


- U naše vrijeme je bilo teže jer nismo imali pomagala, nismo imali kompjutere, morali smo se više angažirati, rekao je Vladimir Madžar, prvi naraštaj strojarskih tehničara. 


Njihova sjećanja na školu i rad skupljena su u knjizi koju su posvetili svome razredniku, danas 92-godišnjem Milanu Murgiću. Na pitanje jesu li bili dobra generacija... 


- Morali su biti. Ovaj koji je danas šef, taj je bio najbolji učenik, rekao je Murgić. 


A najbolji učenik danas je vlasnik jedne od najuspješnijih karlovačkih tvrtki u kojoj su se svi i okupili. Zanimanje strojarski tehničar i danas je traženo. 


- Od prošle godine smo i regionalni centar kompetentnosti, jedini smo u Hrvatskoj u podsektoru strojarstva, rekao je Ivan Janković, ravnatelj Tehničke škole Karlovac. 


Metalci staroga kova - mnogima mogu biti uzor. Znanje koje su stekli u prošlom stoljeću - i dalje je na cijeni. Od njih 18 iz naraštaja - 11 je završilo više škole, trojica fakultete, a druženja se i dalje ne odriču! Posljednjih 15 godina maturu obilježavaju - svake godine, zajedno s razrednikom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!