20:38 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Metelko Zgombić: Hrvatska želi biti dio najužeg kruga Europske unije

-

-

Foto: - / -

O budućim europskim potezima i hrvatskom doprinosu u "Temi dana" govorila je državna tajnica u MVEP-u Andrea Metelko Zgombić.
Funkcioniranje Europske unije, institucionalni problemi koji se otvaraju zbog napuštanja Velike Britanije, višegodišnje proračunsko razdoblje nakon 2020. i Brexita, teme su o kojima Europska komisija želi razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica. U Bruxellesu je danas boravio premijer Andrej Plenković. O budućim europskim potezima i hrvatskom doprinosu u "Temi dana" govorila je državna tajnica u MVEP-u Andrea Metelko Zgombić.

Istaknula je da je sastanak bio dobra prigoda da se čuje što Hrvatska misli o budućnosti Europske unije.

Stajalište Hrvatske i svih sugovornika je da cijeli postupak mora biti inkluzivan, da svaka država se može priključiti brzinom kojom želi. To je bila prigoda da Hrvatska ponovi kako želi biti dio onog najužeg kruga. Imali smo prigodu reći koji su nam planovi za ulazak u eurozonu, što činimo vezano za Schengen i koliko smo blizu ispunjavanju svih uvjeta, rekla je Metelko Zgombić, te dodala kako nije bilo riječi o konkretnim rokovima.

Počinju pregovori oko proračuna, višegodišnjeg financijskog okvira EU-a i bitno je vidjeti koji će se prioriteti tu naći. Mi se zauzimamo da proračun EU-a zadrži svoje temeljne vrijednosti. Želimo da EU bude moderna da se može suočiti s izazovima koji su pred nama kao što u migracija, sigurnosna pitanja i da EU na ta pitanja pronađe odgovor, rekla je.

Istaknula je kako je ovo bila odlična prigoda i da premijer Plenković predstavi hrvatske prioritete, a to su gospodarski rast, sigurnost unutarnja i vanjska, povezivanje gospodarsko, prometno i energetsko, a jednako tako i proširenje.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da nitko neće u EU dok ne obave sve što trebaju na svom europskom putu. Hrvatska je veliki zagovornik proširenja. Smatramo da svih šest država jugoistoka Europe imaju pravo krenuti i završiti europski put, ali bez prečica, ispunjavanjem kriterija. Hrvatska će im biti od pomoći. Spremni smo prenijeti naša znanja i iskustva i u pozitivnoj sinergiji doći do dobrih rezultata, ali potpisane i preuzete međunarodne obveze moraju se poštivati, zaključila je državna tajnica u MVEP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!