13:21 / 19.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Metković dočekao prvog specijalista

-

-

Foto: - / -

Dok se čeka izgradnja dnevne bolnice u Metkoviću, od danas će u Dom zdravlja dva puta na tjedan dolaziti specijalisti iz dubrovačke bolnice.
Dok se čeka izgradnja dnevne bolnice u Metkoviću, od danas će u Dom zdravlja dva puta na tjedan dolaziti specijalisti iz dubrovačke bolnice. Podsjetimo, smrt devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću na noge je dignula Neretvane koji od svojih zahtjeva za primjerenu zdravstvenu skrb ne odustaju.

Danas je u Metković stigao prvi specijalist iz dubrovačke bolnice - specijalist abdominalne i opće kirurgije dr. Ivica Stojanović. Dočekalo ga je desetak prvih pacijenata. U Metković će utorkom dolaziti kirurg, dok će se petkom, prema potrebi pacijenata i kadrovskim mogućnostima dubrovačke bolnice, izmjenjivati kardiolog, neurolog, psihijatar, psiholog i logoped."Okviri su stvoreni i glede povezivanja hitne, odnosno bolje hitne i laboratorija te glede dnevne bolnice tako da su okviri stvoreni i glede pripremljenosti ugovora za iznimno hitne slučajeve s bolnicom u Mostaru, a sve drugo je dolje na razini Županije i Doma zdravlja, rekao je ministar Milan Kujundžić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako se rad dnevne bolnice u Metkoviću priprema već godinu i pol, a s dolaskom prvog specijalista počelo je njezino uhodavanje. Naveo je da je Županija u mjerama poboljšanja zdravstvene usluge u dolini Neretve, prema novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, organizirala dežurstvo obiteljskog liječnika vikendom u Opuzenu. Dodao je kako nagovaraju Ministarstvo zdravstva da se konačno riješi helikopterska hitna služba čiji bi punkt bio na području doline Neretve.

- Grad vodi brigu kako bi poboljšao zdravstvenu zaštitu naših sugrađana pa smo izdvojili pola milijuna kuna, od čega ćemo 300 tisuća kuna dati Domu zdravlja, a 200 tisuća kuna za Hitnu pomoć, izjavio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da su pri kraju izvedbeni projekt i troškovnik građevinskih radova za dnevnu bolnicu u Metkoviću. Sredinom travnja predat ćemo dokumentaciju mjerodavnom ministarstvu, a nakon toga prema SAFU tzv. obrazac A za financiranje novcem Europske unije, najavio je Bekić.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac naveo je da je ta ustanova prikupila ponude za nabavu medicinske opreme te se čeka odluka Grada Metkovića o dotaciji financijskih sredstava u iznosu od 300 tisuća kuna. Time će se nabaviti transportni inkubator i bilirubinometar za novorođenčad, hematološki analizator za punkt u Opuzenu te dva CRP analizatora za potrebe pedijatrijskih ordinacija. U sklopu redovite nabave kupit ćemo ležajeve za hemodijalizu, krevet vage i vage za sjedeće pacijente, istaknuo je Štimac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!