"Imamo 500 spasilaca s valjanom licencijom, sigurno ih treba još toliko"

20.06.2023.

09:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/B.B.B.

Nedostatak spasilaca u Hrvatskoj

Nedostatak spasilaca u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Njihova je uloga na plažama nemjerljiva, njihov posao human, a odgovornost velika. Nažalost, na našem Jadranu nedostaje ih na mnogim plažama. Zašto nema zainteresiranih za taj posao, kakav tečaj moraju proći oni koji se odluče biti spasioci, koliko je trenutno licenciranih? Na ova pitanja odgovorila je voditeljica Službe spašavanja života na vodi, Silvana Radovanović.

Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi, objasnila je kako izgleda proces pristupanja tečaju za spasioca.

- Da bi kandidat pristupio tečaju, najprije mora ispuniti norme. Plivanje 400 metara za manje od 8 minuta i preroniti 25 metara. Kada to napravi, ide na tečaj koji traje tjedan dana. Nakon tih tjedan dana dobiva licenciju koja traje 2 godine. Tečaj je prilično težak i zahtjevan. Neki od kandidata odustanu jer im je to preteško i nisu fizički dovoljno spremni, rekla je.

Otkrila je koliko je spasilaca trenutno u Hrvatskoj te koliko ih nedostaje. Dodala je kako se svake dvije do tri godine mijenjaju pravilnici o prvoj pomoći.

- Mi u Hrvatskoj imamo preko 4000 licenciranih, ali njihova licencija vrijedi dvije godine, upravo da bi obnovili to znanje jer se ono brzo zaboravlja. Svake dvije do tri godine rade se nove smjernice za radu u prvoj pomoći. Mi imamo 500 licenciranih kojima vrijede licencije, sigurno ih još toliko treba na hrvatskim plažama, dodala je.


Postupak spašavanja, nedostatak spasilaca


Radovanović je opisala kako izgleda postupak spašavanja te kojom se opremom koriste spasioci.

- Plutača je ključni alat, ona održava osobu na površini, spasilac ne smije skakati u vodu bez te opreme. On kada dopliva do osobe, tu plutaču pruža osobi i onda osoba prihvaća tu plutaču. Na taj način ona se već smiruje. Postoji uže, spasilac ga stavi oko prsa i počne plivati prema obali, rekla je.

Objasnila je i glavne razloge za nedostatak spasilaca. Glavni su, kako kaže, niska satnica i visoka razina fizičke sposobnosti potrebna za završetak tečaja.

- Prvo, tečaj nije jednostavno završiti. Stvarno treba biti fizički sposoban. Druga stvar je da kada krene cijela priča oko radnika u turizmu, spasioci su nekako zadnji. Treća stvar je cijena sata. Trenutno koncesionari nude četiri do pet eura plaću za spasioce, što je niska satnica. Spasilac radi svaki dan i nema praznika, blagdana, subote, nedjelje. Radi u najgorim mogućim uvjetima. Prilično je stresan posao, ustvrdila je.

Moguća rješenja, kazne za koncesionare


Voditeljica Službe spašavanja života na vodi, fokus je stavila na koncesionare. Smatra kako trebaju povećati plaće te poboljšati radne uvjete.

- Koncesionari su ključni. To su njihovi djelatnici. Imamo 19 budućih spasilaca koje ćemo educirati. Velik broj mladih se prijavio. Neki od njih ne mogu isplivati te norme i ne mogu pristupiti tečaju. Koncesionari su nužni sa uvjetima, plaćom i malo prije se treba početi raditi na promociji tog posla, rekla je.

Spomenula je kako trenutni zakon predviđa kazne za nemarne koncesionare, ali da je taj zakon star te da je novi pravilnik u nacrtu.

- Trenutno imamo pravilnik o uvjetima koje moraju zadovoljiti morske plaže. Taj zakon iz 1995. godine ima samo 8 članaka u kojima stoji da je koncesionar dužan imati dovoljan broj spasilaca i spasilačke opreme. Postoje neke kazne od 1000-2000 eura i te kazne naplaćuju lučki kapetani, otkrila je.

- Sada postoji nacrt gdje će se raditi novi pravilnik koji će dati veća prava i obaveze koncesionarima, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!