Mifegyne 200 - drugi lijek za farmakološki prekid trudnoće

18.03.2019.

16:08

Autor: S.M./HRT

default error photo
Osim što se u Hrvatskoj već mogao koristiti Mispregnol 400 za farmakološki prekid trudnoće, HALMED je za HRT priopćio da je i lijek Mifegyn 200 odobren isključivo za primjenu uz liječnički nadzor.
Lijek Mifegyne 200, tj. pilula za farmakološki prekid trudnoće, odnedavno se može nabaviti i u Hrvatskoj. Sredinom siječnja odobrila ga je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).  Je li došao kraj dosadašnjim patnjama žena koje su išle na bolne kiretaže ili pak u inozemstvo po pilulu za pobačaj?

HALMED ističe da je njegova primjena dopuštena i moguća samo u zdravstvenim ustanovama. Upitno je stoga koje promjene donosi uvođenje Mifegyna 200. Osim što se u Hrvatskoj već mogao koristiti Mispregnol 400 za farmakološki prekid trudnoće, HALMED je za HRT priopćio da je i lijek Mifegyn 200 odobren isključivo za primjenu uz liječnički nadzor.

- Napomenuli bismo da je i u slučaju mizoprostola (u Mispregnolu, op. a.) i mifepristona (u Mifegynu, op. a.) riječ o lijekovima koji se primjenjuju isključivo uz nadzor liječnika. Lijekove je potrebno primjenjivati kako je propisao liječnik te u skladu s uputom o lijeku, u kojoj su navedene informacije za sigurnu primjenu lijeka, uključujući mjere opreza, kontraindikacije i moguće nuspojave, stoji u HALMED-ovu priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Ivana Šipić.

- Do sada se mifepriston za potrebe zdravstvenih ustanova nabavljao iz drugih država Europske unije u kojima ima odobrenje za stavljanje u promet, a temeljem suglasnosti HALMED-a za izvanredni unos za potrebe zdravstvenih ustanova u kojima je iskazana medicinska potreba za navedenim lijekom. U siječnju ove godine lijek Mifegyne 200 mg tablete, koji sadrži navedenu djelatnu tvar mifepriston, dobio je odobrenje HALMED-a za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj, stoga zdravstvene ustanove svoje buduće potrebe za mifepristonom mogu zadovoljiti nabavkom predmetnog lijeka, dodaje se u priopćenju HALMED-a.

Ulla Marton, prim. dr. sc., ginekologinja, izjavila je za HRT kako se uvođenje Mifegyna 200 može smatrati napretkom s obzirom na to da je riječ o farmakološkom načinu prekida trudnoće u odnosu na instrumentalni.

Kako bi se prevenirali neodgovorni postupci, poput korištenja tableta izvan bolnice, doktorica Marton ponavlja da se Mifegyne 200 mora koristiti isključivo pod liječničkim nadzorom, tj. sve mora biti u potpuno kontroliranim liječničkim uvjetima.

- To je obavezno jer se ženama mogu dogoditi izrazito obilna i bolna krvarenja. One se ne mogu same s time nositi. Vrlo rijetko se s time znaju nositi i u bolničkim uvjetima, kazala je Marton.

Farmakološki prekid trudnoće uz liječnički nadzor u bolničkim uvjetima

- Da bi se mogli koristiti lijekovi za farmakološki prekid trudnoće, prvo je potrebno utvrditi trudnoću. Npr. treba provjeriti da se ne radi slučajno o izvanmateričnoj ili patološkoj trudnoći ili pak blizanačkoj. Žena također može imati i neke druge zdravstvene poteškoće, napominje ginekologinja Marton.  

Poznato je da se Mifegyne 200 primjenjuje u Sloveniji u suradnji s njihovim zavodom za zdravstveno osiguranje, ali posljednjih godina i u riječkom KBC-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!