MiG Rudolfa Perešina stigao u Hrvatsku

07.05.2019.

08:56

Autor: D.M./HRT

default error photo
Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraća se u Hrvatsku.
Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt stigao je u Hrvatsku. Perešinov MiG-21 oznake "26 112" transportiran je iz Vojno-zrakoplovnog muzeja u austrijskom Zeltwegu u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

- Riječ je o povijesnom događaju za Oružane snage i državu. Svi smo mi ponosni što se ovaj avion kao simbol junaštva u Domovinskom ratu nakon toliko vremena vratio u Hrvatsku, a herojski čin hrvatskog vojnog pilota Rudofa Perešina u povijesnim trenucima važnima za Hrvatsku, prelet iz Bihaća u Austriju, pokazao je svijetu kakve ljude hrvatska vojska i država imaju, izjavio je zamjenik načelnika glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović koji je vodio proces povratka aviona.

U nedjelju, 12. svibnja Perešinov avion bit će izložen ispred MORH-a u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici. Nakon toga bit će smješten u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.U aktivnostima transportiranja aviona u Hrvatsku sudjelovalo je 8 zrakoplovnih tehničara, šest vozača te tri časnika, a zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Michael Križanec naveo je da je sama operacija, od rastavljanja aviona i prevoženja kamionima u Hrvatsku, trajala pet dana.

Jedan od tehničara koji je sudjelovao u cijelom postupku bio je i desetnik Željko Janječić koji je i osobno poznavao Perešina te je istaknuo njegovo herojstvo samim činom bijega avionom s aerodroma u Bihaću. "Bio je veliki čovjek, naglasio je. Tehničar koji je sudjelovao u pripremi transporta aviona bio je i skupnik Tomislav Kozjak koji je istaknuo kako mu je bila čast da sudjeluje u operaciji vraćanja aviona u Hrvatsku.

25. listopada 1991. - Prelet Rudolfa Perešina

Tijekom izviđačkog leta 25. listopada 1991. u zračnu luku Klagenfurt u Austriji preletio je vojni zrakoplov MIG 21 Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva. Pilot Rudolf Perešin odmah nakon slijetanja prijavio se austrijskim vlastima i izjavio da je Hrvat i da se ne želi boriti protiv vlastitog naroda. Nakon četiri dana Perešin se vratio u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.Nakon Perešina u veljači i svibnju 1992. još trojica pilota: Danijel Borović, te Ivan Selak i Ivica Ivandić prelijeću s još tri MIG-a na aerodrome u Hrvatskoj. To su bili prvi borbeni zrakoplovi kojima je raspolagalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i od kojih je ustrojena Prva lovačka eskadrila. Njezinim zapovjednikom poslije postaje Rudolf Perešin. Tijekom borbenog zadatka u operaciji «Bljesak» njegov je zrakoplov oboren. Perešinovi posmrtni ostaci predani su Hrvatskoj tek nakon dvije godine teških i mučnih pregovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!