14:48 / 02.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Migranti traže spas i u prelasku preko Save

Foto: Marko Dimic/PIXSELL, arhiva

Foto: Marko Dimic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Jedna je trudnica u visokom stadiju trudnoće, a jedna je bila s novorođenčetom od 20-ak dana.
Sedmero djece, četiri žene i dva muškarca pronašli su policajci iz Stare Gradiške u šumskom predjelu Radinju 29. lipnja, nakon što su migranti u Hrvatsku ilegalno ušli gumenim čamcem, potvrdili su iz policije.

Jedna je trudnica u visokom stadiju trudnoće, a jedna je bila s novorođenčetom od 20-ak dana.

- Žena u visokom stadiju trudnoće žalila se na bolove u trbuhu, a više osoba bilo je u lošem zdravstvenom stanju, iscrpljeni i gladni. Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koja je trudnicu, ženu koja je nedavno rodila te još dvije žene i novorođenče odvezla u bolnicu u Slavonski Brod, potvrdio je glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Damir Brezić.

Ostale članove skupine policija je prevezla u prostorije za smještaj migranata u Postaji granične policije Stara Gradiška. Ondje im je osiguran liječnički pregled, hrana i piće te osnovne higijenske potrepštine. Nakon liječničkog pregleda utvrđeno je da nemaju zdravstvenih tegoba.

Policija je utvrdila da skupinu čine članovi triju obitelji i da dolaze iz Iraka. U Hrvatsku su ušli ilegalno čamcem iz Bosne i Hercegovine. U razgovoru s policijom, migranti su izrazili namjeru zatražiti azil u Republici Hrvatskoj te su odvezeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu.

Policija ističe kako na području brodsko-posavske Policijske uprave u kontinuitetu štiti državnu granicu i sprječava nezakonite migracije u skladu sa Zakonikom o Schengenskim granicama i nacionalnim zakonodavstvom.

Za taj je posao, po podacima policije, angažirano dovoljno policajaca, a radi zaštite granice, postavljena je tehnička oprema, među ostalim, za dalekosežno optičko i radarsko nadziranje granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima.

Glasnogovornik Brezić rekao je da prilikom postupanja policijski službenici maksimalno štite temeljna ljudska prava i dostojanstvo svake osobe.

- Napominjemo da migranti ovakvim nezakonitim prelascima državne granice, prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu, dovode u opasnost svoj život i život bližinjh - žena i djece, rekao je Brezić te dodao da bi osobe koje su liječničku pomoć dobile u slavonskobrodskoj bolnici, danas trebale biti prevezene u Prihvatilište za tražitelje azila, gdje će biti spojene s obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!