12:20 / 10.10.2019.

Autor: HRT

Mihalinec: U petak škole štrajkaju u četiri županije

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra će štrajkati škole u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, kazao je Mihalinec.
Na štrajk u srednjim školama odazvalo se 85% zaposlenih, a u osnovnim 89%. Navodi se to u podacima koje su u podne na konferenciji za novinare iznijeli predstavnici dva najveća školska sindikata.

Osnovne i srednje škole sutra će štrajkati u četiri županije - u Splitsko-dalmatinskoj,  Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Sindikalist iz OŠ Trnsko: Hvala roditeljima na podršci
- Preporod: Na štrajk se odazvalo 81,36% članstva 

-
Danas je frontalni udar. Više od 1000 ustanova i gotovo svi zaposleni iz sustava odgoja i obrazovanja danas su u štrajku. Idućih dana štrajk će se organizirati po županijama. Svaki dan, za vrijeme štrajka, organizirat će se konferencija za novinare na kojoj će biti objavljeno što se događa, ima li kakvih novosti te gdje će se i u kojim županijama održavati štrajk slijedećeg dana, rekao je Mihalinec.

Govoreći o obliku cirkularnog štrajka, istaknuo je da je iskustvo o tome pronađeno u europskim i svjetskim sindikatima, a posebno u Francuskoj. 

- Mi smo ovo zamislili kao stalni pritisak i izraz nezadovoljstva u sustavu obrazovanja, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi, a to su učenici. Jedan ciklus štrajka trajat će 10 dana. Učenici u tih 10 dana neće imati nastavu dva dana. Dakle, oni neće imati neprocjenjivu štetu koju neće moći nastaviti. Dapače, imat će zoran prikaz građanskog odgoja i kako se građani trebaju brinuti za sebe, rekao je Mihalinec.

Istaknuo je i da je u prosjeku oko 85% zaposlenih u štrajku. Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je jučer rekao da mu "nije jasno čemu štrajk učitelja", da brojke o odazivu pokazuju da učitelji jasno znaju zašto štrajkaju.

- Imamo informacije da su i nečlanovi sindikata u štrajku, odnosno da su gotovo svi zaposleni u štrajku. To znači da dobro razumiju zašto smo najavili štrajk, da dobro razumiju kakvu ponudu Vlade RH je sindikat odbio te da dobro razumiju što ovoga puta sindikati traže, kazao je.

Istaknuo je i da je premijer bio upoznat s njihovim zahtjevom rasta koeficijenta složenosti poslova za 6,11% za visoku stručnu spremu.

- Odgovor na to je bio sporazum o dodacima. Oni smatraju da je to isto i onda se tome čude, rekao je Mihalinec. Kazao je i da Vlada u reformskom procesu nijednu lipu nije uložila u ljude. "Uloženo je u zgrade, žice, pametne ploče, ali ne i u ljude. Sada je vrijeme za ljude. Ljudi žele potvrdu svoje vrijednost". 

Rekao je i da od jučer nisu razgovarali s premijerom te je poručio da su sindikati otvoreni za razgovore, a da ako ne želi sastanak sa sindikatima, može poslati promijenjenu Uredbu o koeficijentima složenosti poslova, pa će sindikati istog dana prestati sa štrajkaškim aktivnostima.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da cirkularni štrajk može imati velike benefite, ali i nerazumijevanja. 

- Vlada itekako može biti zabrinuta s obzirom na rezultate sudionika u štrajku u osnovnim i srednjim školama. U osnovnim školama, trenutačni postotak  odaziva na štrajk je - 89,24%. Najmanji odaziv bio je u jednoj županiji s postotkom od 77,07%, a najveći u jednoj županiji s postotkom od 99,28%, kazala je Šprem.

- Ovaj odaziv pokazatelj je da su se svi zaposlenici u sustavu obrazovanja, našom inicijativom za rastom koeficijenata složenosti poslova, ujedinili u svojim zahtjevima. Doista smo inzistirali da se za sve zaposlenike poveća koeficijent složenosti poslova. Do toga nije došlo, a zaposlenici danas itekako znaju za što se bore. Ovdje više nije samo pitanje materijalne potplaćenosti, već je ovo pitanje statusa u društvu, borbe za vlastito dostojanstvo, kazala je među ostalim Sanja Šprem.

Mihalinec je potom precizirao da će sutra štrajkati sve osnovne i srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

- Što će biti u ponedjeljak, saznat ćete u petak, dodao je Mihalinec.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!