Mihaljinec Knežević: Subvencije samo za kreditno sposobne

27.02.2023.

11:36

Autor: HRT/R.S.

Lana Mihaljinec Knežević i Goran Golenić

Lana Mihaljinec Knežević i Goran Golenić

Foto: HTV / HRT

20. ožujka počinju prijave za osmi, posljednji krug subvencija kredita mladim obiteljima za kupnju nekretnine.

Goran Golenić, Odjel za subvencioniranje stambenih kredita APN-a, za HRT kazao je da je za ovaj krug subvencioniranja važno reći da je u petak održano javno otvaranje ponuda gdje su prezentirane te iste ponude javnosti.

- Kamatne stope nešto su više nego prijašnjih godina, u skladu s time one jesu u zakonskim okvirima. Ali što se tiče građana povoljnije su nego što su redovne kamatne stope za stambene kredite na tržištu, rekao je Golenić.

- Nominalne kamatne stope po bankama su od 2,99 posto do 3 i pol posto, efektivne od 3,12 posto do 3,75 posto, dodao je. 

Golenić je istaknuo da je program subvencioniranja namijenjen svim koji su mlađi od 45 godina i koji ostvaraju uvjete. 

- Uvjeti su propisani zakonom i stavljeni su na našu web stranicu. Važno je da korisnici nemaju riješeno stambeno pitanje, moraju imati ovjerenu izjavu da nemaju u vlasništvu stan ili kuću kao i njihovi eventualni partneri. Zatim korisnici koji imaju jedan stan u vlasništvu moraju dati izjavu da ga imaju i da ga moraju prodati u roku dvije godine, kazao je Golenić. 

Mihaljinec Knežević ističe da subvencije imaju određene nedostatke


Lana Mihaljinec Knežević, Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK, vlasnica agencije, objasnila je da su mjere koje pomažu mladim ljudima da steknu prvu nekretninu svakako dobrodošle, ali da subvencije imaju određene nedostatke. 

- Najveći problem koji vidimo sa subvencijama je da su one dostupne samo kreditno sposobnim građanima, oni koji su kupili, njih 27 tisuća, oni su kreditno sposobni, što je s onima koji nisu u Hrvatskoj? Pogotovo je takvih mladih osoba jako puno. Drugi najveći problem je što je to ročna mjera i u trenutku kada se one puste na tržište to jest prije puštanja na tržište mi vidimo povećanu aktivnost dok na to isto tržište ne ulaze nove nekretnine. Povećavate potražnju, ponuda se smanjuje, objasnila je Mihaljinec Knežević. 

Dodala je i da su subvencije pridonijele porastu cijena nekretnina u Hrvatskoj i da te cijene ostaju visoke. Kao još jedan od problema navodi i potpisivanje izjave o posjedovanju nekretnine i visoke kamatne stope. 

- Rješavanje stambenog pitanja mladih ili nekakvih drugih ključnih kategorija stanovništva trebaju se rješavati na drugi način, zaključila je Mihaljinec Knežević.

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!