20:25 / 09.01.2019.

Autor: Sunčica Findak/D.M./HRT

Mijenja se pristup lektiri

Foto:ilustracija, Josip Regovic/PIXSELL

Foto:ilustracija, Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Skraćuje se popis knjiga koje se obvezno moraju pročitati. Dio naslova biraju sami učenici i učitelji. O djelu se mora razgovarati, a ne djecu odbijati pisanjem o djelu.
Već se godinama uvriježilo mišljenje da naši učenici ne vole čitati lektiru, da je nerazumljiva za njihovu dob i slično. U sklopu reforme "Škola za život" - počele su promjene i u tom području nastave.

Mijenja se pristup lektiri, skraćuje popis knjiga koje se obvezno moraju pročitati, a dio naslova biraju sami učenici i učitelji. O djelu se mora razgovarati, a ne djecu odbijati pisanjem o djelu.

Majda Bekić Vejzović 30 godina je radila u razredu i pozdravlja tu ideju. Odgovor na pitanje zašto su njezini gimnazijalci voljeli čitati krije se upravo u tome što se o lektiri razgovaralo na satu.

Na temelju stručnih rasprava, sada je sasvim jasno kakva će lektira ubuduće biti. Učenici kao i učitelji žele više suvremenih naslova, više slobodno odabranih naslova.

Kanonskih, odnosno klasičnih djela imat će gimnazijalci najmanje 5 po razredu. Ostalih 5 prema izboru profesora, a jedno prema izboru učenika. Od 5. do 8. razreda dva obvezna djela, šest prema izboru nastavnika i jedno bira sam učenik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!