14:24 / 24.07.2018.

Autor: D.M./HRT

Mijenja se protokol proslave 23. obljetnice Oluje

-

-

Foto: - / -

Na inzistiranje dijela braniteljskih udruga, na ovogodišnjoj proslavi državni vrh obratit će se građanima na središnjem trgu u Kninu, a ne kao lani na kninskoj tvrđavi.
Protokol proslave 23. obljetnice akcije Oluja mijenja se. Na inzistiranje dijela braniteljskih udruga, na ovogodišnjoj proslavi državni vrh obratit će se građanima na središnjem Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu, a ne kao lani na kninskoj tvrđavi.

Nakon sastanka u zgradi Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga izašli su zadovoljni. U razgovoru s trojicom ministara -hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i obrane Damirom Krstičevićem pronašli su zajednički jezik. Zadovoljni su zbog toga što je država prihvatila njihovu inicijativu i još jednom poslala poruku nacionalnog zajedništva.

Istaknuli su kako bi željeli da idućih godina protokol proslave bude još malo promijenjen te da se državni vrh ubuduće građanima i braniteljima obrati na stadionu NK Dinare, kao što je to učinio dr. Franjo Tuđman.

Upravo na tom stadionu počet će ove godine dvodnevni program obilježavanja obljetnice Oluje, i to nogometnom utakmicom između reprezentacija Hrvatske vojske i Vatrenih, predvođenih Zlatkom Dalićem. Nakon toga najvišim državnim odlikovanjima - Ordenom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom bit će odlikovani generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Središnje slavlje održat će se u nedjelju, a počinje polaganjem vijenaca, nakon čega će se državni vrh obratiti okupljenim građanima. Protokol proslave nastavit će se na kninskoj tvrđavi gdje će biti podignuta velika hrvatska zastava i pročitana imena svih poginulih u akciji Oluja. Knin će nadlijetati najbolji zrakoplovi i helikopteri Hrvatske vojske. Služit će se sveta misa, a središnja proslava završava velikim koncertom Miroslava Škore.

Na upit o ovogodišnjoj proslavi ministar Krstičević uoči sastanka odgovorio je kako vjeruje da će i 23. proslava Oluje proći dostojanstveno, otvoreno, pobjednički, u duhu zajedništva i sloge, pa ne očekuje nikakve probleme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!