08:27 / 22.03.2019.

Autor: HRT

"Mijenjati stereotipna uvjerenja koja pridonose nasilnom ponašanju"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počinje javno savjetovanje o Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja. O tome je bilo riječi u današnjoj emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska".
Danas je počela javna rasprava o Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja. Donijelo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u procesu usklađivanja s Istanbulskom konvencijom. Protokol naglasak stavlja na rano detektiranje nasilja i bolju međuresornu suradnju.O protokolu je bilo riječi u današnjoj emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska".

Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izjavila je da se protokolom nastoji obvezati državna tijela da se više usmjere na prevenciju u smislu mijenjanja stereotipnih uvjerenja koja pridonose nasilnom ponašanju. "U protokolu su, među ostalim, navedena nova tijela - sustav probacije te služba za zaštitu žrtava i svjedoka."

Nora Krstulović, kazališna redateljica, glavna urednica portala Teatar.hr, kazala je da bi se što prije trebao promijeniti odnos prema nasilju.

- Mi smo imali i prije protokol. Što se tiče novoga protokola, vjerujem da u njemu postoji određeni napredak, no bitno je provodi li se sve to. Imamo sjajnih legislativnih rješenja koja se na terenu ne provode jer u hrvatskoj praksi ne postoji svijest o ozbiljnosti problema obiteljskog nasilja. Vjerujemo da bi promjena kvalifikacija iz prekršaja u kazneno djelo mnogo pomogla da se stopa nasilja u Hrvatskoj smanji, rekla je.

Katkić Stanić izjavila je da i Zakon o zaštiti obitelji omogućava efikasnu zaštitu žrtve - postoji mogućnost da se nasilnik pritvori na mjesec dana i poduzimaju tretmani. Istaknula je da dosadašnje iskustvo pokazuje da žrtve prijavljuju nasilje tek nakon nekoliko godina.

- Jako puno posla nas čeka. Nije stvar samo u otvaranju mogućnosti da žrtve brže dođu do pomoći, nego da kompletan sustav osudi i ne dopusti takvo ponašanje, kazala je Krstulović.

- Svi sustavi, osim policije i pravosuđa, reagiraju na sumnju, naglašava Katkić Stanić. Potvrdila je da je telefonska linija (0-24) za žrtve nasilja jedno od obećanja koje bi trebalo provesti u ovoj godini. Izjavila je da i sada postoje telefonski brojevi koje se može nazvati od 0 do 24 sata, i to u pet nevladinih udruga. Na konstataciju da se nasilje događa u kasnim satima, kazala je da se u to vrijeme najčešće zove policija.

Objasnila je i da protokol ima pravnu težinu. "On je akcijski plan za svaki od sustava gdje su točno propisane obaveze i način na koji svaki od sustava mora izvršavati svoje obveze."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!