12:43 / 20.08.2019.

Autor: HRT

"Mijenjati zakon koji liječnike stavlja u ulogu policije"

-

-

Foto: - / -

Jutros su predstavnici Hrvatske liječničke komore i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije održali konferenciju za medije u Virovitici.
Nakon što je policija jučer privela 52-godišnjeg pacijenta zbog verbalnog napada i prijetnji upućenih liječnici obiteljske medicine u orahovačkom Domu zdravlja koja je prema postojećem zakonu proslijedila njegovo zdravstveno stanje policiji, jutros su predstavnici Hrvatske liječničke komore i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije održali konferenciju za medije u Virovitici.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Kažnjena liječnica drogiranog vozača podnijela žalbu

Istaknuto je da je nužna promjena postojećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz 2014. godine po kojem su liječnici stavljeni u situaciju da bez iznimke moraju MUP-u prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju vozačku dozvolu. Zbog velikog tereta koji se stavlja na liječnike predloženo je da pacijenti sami prijavljuju policiji svoje zdravstveno stanje.

- Josipa Rodić o kažnjavaju liječnice: Toga nema nigdje u svijetu!

- Mislim da ovo sad što se meni dogodilo trebamo iskoristiti da senzibiliziramo sve one koji imaju poluge moći, da se vidi da ovaj zakon koji je predviđen nije dobar. Znači ovim zakonom mi liječnici smo stavljeni u jednu nemoguću situaciju, prenio je Hrvatski radio riječi Marijane Peček-Vidaković, dr. med. spec. obiteljske medicine u Domu zdravlja, ispostava Orahovica.Policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske dovršili su kriminalističko istraživanje. Riječ je o "Prisili prema zdravstvenom radniku“ opisanoga u Kaznenom zakona na štetu 51-godišnje liječnice iz Orahovice.

U utorak u poslijepodnevnim satima, osumnjičeni je uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, predan pritvorskom nadzorniku. 

- Policijski službenici su jučer nakon saznanja o događaju proveli obavijesni razgovor s liječnicom Doma zdravlja u Orahovici nakon čega su uhitili njezinog 52-godišnjeg pacijenta zbog osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela prisila prema zdravstvenom djelatniku. Osumnjičenik se trenutno nalazi na kriminalističkom istraživanju, istaknuo je Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske. 

- On nije htio kolegu na zamjeni ni saslušati već je uputio prijetnje na moj račun u smislu da "bolje da me nije našao i da bolje da me nema ako me ubuduće vidi, jer će on sad vjerojatno ostati bez vozačke dozvole zbog mene". Moram priznati da sam se uplašila i obavijestila sam policijsku postaju, rekla je za Hrvatski radio Marijana Peček-Vidaković

- Dr. Biloglav: Prijavom policiji narušava se povjerenje pacijenata

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!