12:48 / 24.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Mijić: Revizija Vatikanskih ugovora - neosmišljen i neodgovoran potez oporbe

-

-

Foto: - / -

Reviziju Vatikanskih ugovora neke civilne udruge traže već godinama, a "u ofenzivu" je krenula i oporba.
Reviziju Vatikanskih ugovora neke civilne udruge traže već godinama, a "u ofenzivu" je krenula i oporba. GLAS službeno u Hrvatskom saboru traži reviziju četiriju Vatikanskih ugovora, a SDP smatra da bi se o tom pitanju trebao provesti i referendum. Za vladajući HDZ nema dvojbe - premijer ističe da za reviziju nema potrebe. Novinar Večernjeg lista Darko Pavičić rekao je da je ovo pitanje koje se ponavlja s vremena na vrijeme. Pojavljuju se razne inicijative za reviziju, pa čak i za raskidoVatikanskih ugovora. Iza tih motiva su uvijek neki ideološki prijepori, svjetonazorski, ali i politikantski. Kada se govori o tome, onda se želi poslati poruka - Katolička crkva i sve ostale vjerske zajednice koje imaju iste takve ugovore s državom društveni su paraziti te da tome jedanput treba stati na kraj. A to nije tako, rekao je Pavičić

Postoji niz razloga zašto je to jedna napuhana priča. Ovdje je važno vidjeti zašto se to događa baš sada. HDZ i Crkva su se prilično udaljili nakon ratifkacije Istanbulske konvencije. U ovome trenutku bilo tko da traži reviziju Vatikanskih ugovora, on onda praktički opet zbližava Crkvu i HDZ. Odnosno vraća ih u staru idilu i ljubav koju su prije imali. Tko to radi i iz kojih motiva - nejasno je,
kazao je. 

Novinar Novog lista Branko Mijić izjavio je kako smatra da bi trošenje proračunskog novca trebalo biti transparentno, pa i u ovom slučaju kada je riječ o financiranju Crkve. Revizija Vatikanskih ugovora je nešto sasvim drugo, puno ozbiljnije. Nisu jasni motivi oporbe, posebno SDP-a - da se u ovome trenutku zalaže za nešto tako jako veliko i ozbiljno kao što su Vatikanski ugovori. Nije Vatikan tako mali, niti nemoćan niti je to neka bezvezna državica pa ćemo na njoj graditi neke lokalne unutarpolitičke poene i tražiti potporu birača - jer je netko na društvenim mrežama napisao kako bi trebalo tražiti reviziju Vatikanskih ugovora. Ovo mi se čini jedan sasvim neodgovoran i neosmišljen potez oporbe, kao nismo uspjeli u Saboru srušiti Martinu Dalić, hajdemo sada udariti na Papu pa šta bude, izjavio je Mijić. 

Ako bi se već išlo u reviziju Vatikanskih ugovora, to bi trebao biti tako jedan ozbiljan posao uz ozbiljnu grupu ljudi koja bi sastavila i rekla što bi to trebalo promijeniti. To bi trebala napraviti u tišini, a onda prezentirati. A ne ovako - igrati se politike preko društvenih mreža, kazao je među ostalim Mijić.  

Pavičić je želio detaljnije predočiti dio priče i kazao je da Hrvatska biskupska konferencija koja godišnje dobiva 350 milijuna kuna svake godine izvještava Ministarstvo financija za što troši novac. Crkva, kada joj dođe novac, raspodjeljuje ga po veličini biskupija. Taj novac služi za udržavanje klera, za izgradnju, obnovu i održavanje crkvenih objekata i Caritas, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!