20:16 / 27.03.2018.

Autor: S.M./HRT

Mikac: Izraelska ponuda F-16 Barak je najbolja

-

-

Foto: - / -

Sada smo u jedinstvenoj situaciji koju treba iskoristiti. Mislim da ovakvu ponudu kao što je sada imamo, teško ćemo opet dobiti u budućnosti, kazao je Mikac u "Temi dana".
O najvećoj vojnoj investiciji u povijesti Hrvatske bilo je riječi u HRT-ovoj emisiji Tema dana. Državni vrh na sjednici Vijeća za obranu trebao bi donijeti odluku o novim borbenim zrakoplovima kojima će zamijeniti stare MiG-ove.

Stručnjak za nacionalnu sigurnost Robert Mikac izjavio je da je Ministarstvo obrane RH jasno opredjeljeno koji zrakoplov želi kupiti. Stručna radna skupina, koja je radila zadnjih šest mjeseci na ovome pitanju, detaljno je analizirala sve četiri ponude. Kada se uzme sve u obzir, izraelska ponuda F-16 Barak je definitivno najbolja.

U ostale tri ponude nemamo taj ponuđeni odnos države s državom. U ostalim ponudama trebali bismo dizati kredit kod komercijalnih banaka. Ako se odlučimo za izraelski model, izraelska država bi nas financirala s određenim počekom. Taj dug ne bi ulazio u naš javni dug države. Osim toga, dobivamo nešto što se ne može novcem kupiti. Dobivamo strateško partnerstvo na političkom i sigurnosnom aspektu s Izraelom. To nam svakako puno vrijedi, rekao je Mikac.

Sada je pravo vrijeme za kupnju borbenih zrakoplova. Jednom moramo donijeti takvu odluku. Nema više ni prostora ni vremena za odgađanje. Sada smo u jedinstvenoj situaciji koju treba iskoristiti. Mislim da ovakvu ponudu kao što je sada imamo, teško ćemo opet dobiti u budućnosti.

Izraelci nude i osam mega projekata za razvoj. Mikac je istaknuo da će dodatni projekti svakako povezati i gospodarstvo. Otvorit će se nova radna mjesta u Hrvatskoj. Imat ćemo mogućnost školovanja naših pilota, osoblja u Izraelu. Izraelci će investirati u transfer znanja i tehnologije kod nas. Znači, dobivamo puno više nego da smo kupili samo letjelice, kazao je i ponovio da je izraelska ponuda vrlo kvalitetna.

Odgovarajući na pitanja o tome je li Gripen bio preskup, Mikac je kazao da nova letjelica košta, ali da nije cijena bila presudna.

Umirovljeni hrvatski vojni pilot Ivan Selak, vrlo je kritičan prema nabavci zrakoplova o kojima se najviše nagadja da je odluka donesena. Jer tvrdi ti su izraelski zrakoplovi  izraubani.

Mikac je potom kazao da bi ovi izraelski bez problema, prema njegovom mišljenju, trebali letjeti idućih 20-25 godina, uz redovno održavanje. Procjena stručnog povjerenstva u MORH-u je da nam treba baš 12 zrakoplova. Osam će uvijek biti spremnih, a ostali na servisu ili drugoj vrsti održavanja, dodao je među ostalim.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!