07:50 / 04.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Mikac: Od rujna kriza izazvana koronavirusom izmakla Vladinoj kontroli

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, arhiva

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Mikac navodi da u Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti postoji jasna definicija krize i postoji mehanizam za njezino predlaganje Vladi, te da je gotovo svima nejasno zašto kriza nije proglašena.
Hrvatska je prvih pola godine bila relativno uspješna u navigaciji krizom izazvanom koronavrisuom i svrstavala se na razinu većine zapadnoeuropskih zemalja, ali od rujna je situacija izmakla kontroli, ocijenio je stručnjak za krizna upravljanja Robert Mikac.

➡️ Sve o koronavirusu ➡️ Modernino cjepivo pruža imunitet najmanje tri mjeseca ➡️ S COVID redarima u kontroli

Mikac je u netom izašlom broju časopisa Anali Hrvatskog politološkog društva analizirao upravljanje krizom u Republici Hrvatskoj u svjetlu pandemije bolesti COVID-19 i zaključio da je Hrvatska bila relativno uspješna, ali da je to razdoblje ostavilo brojne otvorene kontradikcije i paradokse. Oni, smatra Mikac, proizlaze iz nepostojanja sustava upravljanja krizama koji bi jasno definirao nadležnosti, ovlasti i odgovornosti svih aktera.

- To što se Hrvatska u navigaciji krizom i svrstavala na razinu većine zapadnoeuropskih zemalja samo pokazuje da je kriza bila veliko iznenađenje za sve zemlje i da je njezin ishod još uvijek neizvjestan. Zanimljivo je da su dvije zemlje za koje se smatra da su globalni lideri poput SAD-a i Velike Britanije tijekom prvog dijela krize podbacile i u teoriji i u praksi, zbog čega njihovo stanovništvo, za razliku od političara odgovornih za takvo stanje, sada trpe ozbiljne posljedice, piše Mikac.

- Velik dio izazova leži u činjenici da Hrvatska nema adekvatno razvijen zakonodavni okvir i sustav upravljanja krizama, da se postojeća normativna rješenja ne primjenjuju pravilno u praksi i da praksa nije dovoljno usklađena s postojećim zakonodavnim okvirom, ističe Mikac u tekstu.

Hrvatska je uspjela osigurati da nas događaji ne preplave, da nemamo velik broj zaraženih i umrlih, da nema značajnih poremećaja u funkcioniranju države i svakodnevnom životu i da kriza ne uzrokuje domino efekt koji bi stvorili dodatnu značajnu štetu, stoji u članku.

Zaobišli sustav domovinske sigurnosti

- S druge strane, kriza je pokazala da Hrvatska u mnogim područjima nije bila spremna ili sposobna odgovoriti na početni utjecaj krize, primjerice u financijskom, gospodarskom i turističkom sektoru, pa će stoga naši građani, a ne odgovorni političari, trpjeti posljedice, ističe on.

Mikac podsjeća da je premijer Plenković operativno odlučio krizno upravljanje dodijeliti potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zaduženom za civilnu zaštitu, umjesto potpredsjedniku Vlade Damiru Krstičeviću i ministru obrane zaduženom za domovinsku sigurnost.

Tako je utvrdio da će sustav civilne zaštite biti platforma kroz koju će se Hrvatska suočiti s krizom, te smanjio šanse da se sustav domovinske sigurnosti uspostavi, kaže on i napominje da se premijerova odluka do pisanja članka pokazala točnom u smislu sposobnosti sustava civilne zaštite da koordinira i upravlja ključnim procesima.

Svi pričaju o krizi koja nije proglašena.

Mikac navodi da u Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti postoji jasna definicija krize i postoji mehanizam za njezino predlaganje Vladi, te da je gotovo svima nejasno zašto kriza nije proglašena.

- Takva odluka Vlade njezino je legitimno pravo, ali ostala je neobjašnjiva i zbunila sve one koji su očekivali da će sustav domovinske sigurnosti i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti igrati središnju ulogu u upravljanju krizama, kazao je docent na Fakultetu političkih  znanosti.
Mikac u analizi prati stanje do rujna, kad je u Hrvatskoj bilo ukupno oko 17 tisuća zaraženih i oko 300 mrtvih.

Od rujna kriza izmakla kontroli

Početkom mjeseca, točnije 2. prosinca, broj oboljelih u Hrvatskoj dosegao je 134 881, a umrlih 1916, dok je rejting ministra zdravstva Vilija Beroša pao s 18,35 posto u ožujku, kada je bio najpopularniji hrvatski ministar, na 2,1 posto tijekom studenoga.

- Do rujna je Vlada držala krizu pod kontrolom, a od tada smatram da je kriza izmakla kontroli, tako da ću morati pisati drugi članak, osvrnuo se Mikac na razdoblje koje je uslijedilo njegovoj analizi.

- Svaka je kriza ujedno i dobra prilika da sustavu domovinske sigurnosti i Koordinaciji sustava domovinske sigurnosti daju odgovornost za upravljanje krizom. Na taj je način taj sustav mogao biti uspostavljen i konačno postati funkcionalan, a ne odgurnut u stranu i izložen kritikama. Sada je jasno da je to propuštena prilika, istaknuo je predavač upravljanja krizom na Fakultetu političkih znanosti.

- U Hrvatskoj, osim jedinstvena sustava upravljanja krizama, nedostaje i jedinstvena procjena sigurnosnih rizika s kojima se suočava. Ta je procjena morala biti donesena odmah nakon Domovinskog rata, jer su se bez nje sva ulaganja i akcije svele na mentalitet silosa - gdje svatko radi i djeluje u svom svijetu, uz ograničenu međusektorsku suradnju, kazao je.

Dati priliku stručnjacima za upravljanje krizama

Robert Mikac predlaže tri hitna koraka koja bi dovela do zaokreta na tom području. Prvi je osnivanje Savjeta za potporu upravljanju krizom, koji je, po njegovu mišljenju, važniji od Znanstvenog savjeta za suzbijanje epidemije, čije osnivanje pohvaljuje, i Ekonomskog savjeta za koji je  rečeno da će biti osnovan a nije.

Drugi bi bio da okupimo sve ljude koji mogu ponuditi dobar savjet iz različitih kutova. Treće, trebalo bi odmah osnovati interdisciplinarno tijelo - ali - neovisnih stručnjaka zaduženih za promišljanja cjelovita odgovora na svaku pojedinačnu krizu.

- Kriza će nažalost bit sve više i više. Imamo znanje i stručnjake sposobne izvući zapažanja iz svih situacija i iz njih sintetizirati utvrđene pouke, ali politika se mora na njih pozivati i uzimati u obzir njihove analize i nalaze, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!