12:42 / 01.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Mikulić: Nema više "svaki tjedan inspektor jedan"

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Umjesto u sklopu osam različitih ministarstva inspekcije će odsad biti ujedinjene, a bit će zaposleno oko 1500 ljudi.
S radom je počeo ponovno objedinjeni Državni inspektorat (DI) sa sjedištem u Ininoj zgradi u Šubićevoj, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je kako DI ne želi biti represivni aparat već partner gospodarstvenicima, dok će fokus rada sljedećih mjeseci biti na turizmu.

- Jedna od bitnih točaka i reformskih mjera Vlade RH je spajanje inspekcijskih službi. Imat ćemo centralizirani sustav i jednoobrazna postupanja - što će značiti veću efikasnost i funkcionalnost sustava, kazao je glavni inspektor Andrija Mikulić u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako inspektorat želi biti partner poslodavcima. Naglasio je kako više neće biti "svaki tjedan inspektor jedan", već će nadzori biti koordinirani i kombinirani. Državni insektorat, dodao je - neće biti represivan, radit će se na edukaciji i prevenciji prekšraja. Mikulić je najavio je kako će se kod manjih prekršaja davati rok gospodarstvenicima da stvar poprave.Ocijenio je da je tranzicija uspješno provedena te da je uspostava objedinjenog DI-ja jedna od glavnih vladinih reformi. Govoreći o budućem modelu rada, istaknuo je da sustav neće biti represivan već partner gospodarstvenicima. 

- Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada će nam biti transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te funkcionirati po načelu jednakosti svih građana prema zakonu, naglasio je Mikulić u razgovoru za Hinu. 

Govoreći o prvim konkretnim akcijama, istaknuo je kako su u tijeku pripreme za turističku sezonu te da je to jedan od smjerova djelovanja.

- Sve ćemo učiniti da se sve posloži prije sezone - i dio s prevencijom i dio s edukacijom gospodarstvenika - kako bi turistička sezona bila što uspješnija, naglasio je Mikulić. 

Uvode se, kako je rekao, značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima vezane uz prekršajni postupak. Uz ostalo, tu je i mogućnost otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, opreme pod tlakom, energetska, gospodarenja otrovnim kemikalijama, rada, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna inspekcija. 

Obrtnici pozdravili promjene

U obrtničkoj komori pozdravljaju spajanje inspekcija.

- Kada krene kontrola, često se događalo da u jednom tjednu nekom od obrtnika, poduzetnika, dođu po dva tri inspektora. Vjerujem da se to više neće događati, da će inspektori imati veće ovlasti i da će u trenutku kada uđu u radionice, prekontrolirati više područja. Za to smo se posebno zalagali, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!