Mikulić: Višestruko podizanje marži ravno ratnom profiterstvu

16.04.2020.

17:52

Autor: T.V./HRT/Hina

default error photo
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je da će javno objaviti imena trgovaca koji dvaput ili više puta podignu maržu za određene artikle, ocijenivši da je takva praksa u uvjetima epidemije ravna ratnom profiterstvu.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je u četvrtak da će javno objaviti imena trgovaca koji dvaput ili više puta podignu maržu za određene artikle suprotno zakonu, ocijenivši da je takva praksa u uvjetima epidemije koronavirusa ravna ratnom profiterstvu.

- Za one koji ulovimo da su dvaput ili više puta podigli marže suprotno zakonima neće biti kompromisa da se javno ne navedu nazivi tih trgovačkih društava. Ako se netko bavi ovim stvarima tijekom epidemije, onda je to u rangu ratnog profiterstva, ocijenio je.

Mikulić je dodao da je osobno izdao nalog za maksimalno kažnjavanje pravnih osoba za podizanje marže u iznosu od 100.000 kuna, uz zatvaranje trgovine na 30 dana. Precizirao je da je do četvrtka poslijepodne za podizanje marži naplaćeno kazni u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Mikulić je rekao da se masovno ne poštuje odluka Vlade o zamrzavanju cijena pojedinih porizvoda, kao što su neki prehrambeni artikli ili zaštitna medicinska opreama

- Primjerice, za brašno, dječju hranu i meso marža se dizala za 30 posto. Sredstva za dezinfekciju imala su maržu veću za 200 posto. Apsolutni neslavni rekorder je podignuta marža za zaštitne medicinske maskice za čak 595 posto, rekao je Mikulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!