Milanović ispratio 1. hrvatski kontingent u Mađarsku

27.07.2022.

Zadnja izmjena 09:54

Autor: I.Z./HRT

Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanom ispraćaju 1. kontingenta OSRH u Mađarsku

Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanom ispraćaju 1. kontingenta OSRH u Mađarsku

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 1. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, u Mađarsku.

U 1. hrvatskom kontingentu upućuje se 60 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (12 časnika, 36 dočasnika i 12 vojnika), a na svečanom ispraćaju u vojarni "110. brigade Hrvatske Vojske" u Kamenskom predsjednik Milanović poručio im je:

- Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odgovorno tvrdim da vas niti u jednoj situaciji nećemo neodgovorno koristiti. Ima vas malo, a vaš prvi, primarni, jedini i Ustavni cilj je obrana Hrvatske i njezinog teritorija, njezinog naroda i stanovništva, na kraju i državne vlasti, demokratski izabrane državne vlasti. Moja dužnost je, vjerujem i naša dužnost kao vodstva hrvatske države, da razborito, oprezno i promišljeno donosimo odluke. Odluka o upućivanju pripadnika OSRH u Mađarsku nije jedna od onih Odluka koje sam s lakoćom i rutinski potpisao.

- Ne idete slučajno u Mađarsku, to je susjedna zemlja, niste daleko od kuće, nastavio je predsjednik Milanović koji smatra kako je pred nama nejasna, nesigurna jesen.

- Ali, imam malo više optimizma nego prije 5, 10 i 20 dana i čini mi se da bi svijet mogao biti razumniji i da će se ovaj užas završiti, a ljudski životi biti spašeni. Budite nam na ponos, predstavljate Hrvatsku, njezinu zastavu, njezinu povijest i tradiciju. U punoj vjeri i nadi da ova kriza u koju smo uvučeni i u koju je svijet uvučen ruskom agresijom na Ukrajinu neće potrajati sljedećih 10 godina želim vam puno sreće, da korektno i profesionalno odradite svoj posao, zaključio je predsjednik Milanović.


Temeljem Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj u 2022. i 2023. godini uputit će se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije. Borbena skupina 1. kontingenta brojat će Hrvatska vojska će sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te doprinijeti jačanju kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza.

Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske 1. hrvatski kontingent u Mađarsku ispratili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Ivan Turkalj.

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i pročelnik Vojnog ureda kontraadmiral Predrag Stipanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!