14:57 / 02.03.2022.

Autor: HRT

Milanović: Ako ministar nema imunitet, znači li to da DORH može uhititi i premijera?

Predsjednik RH Zoran Milanović u Pakracu

Predsjednik RH Zoran Milanović u Pakracu

Foto: HTV / HRT

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u novinarima u Pakracu da su problemi koje imamo u Hrvatskoj. Dodao je da ne zna imamo li ministra nadležnog za obnovu, najavljuje se postupak protiv još jednog ministra i čudi se da ga već nisu uhitili.

"Krivo tumačenje zakona"


-Privesti ministra koji sjedi u Vladi, strpati ga u maricu prvi put u 20 godina, a da Vlada nije rekla da je to moguće, e to je problem. Tako nitko nikada nije tumačio zakon. Ako to dopustimo, jedno tijelo vlasti koje nije demokratski izabrano, dobiva ogromne vlasti. Ministra možeš pokupiti iz kreveta, a saborskog zastupnika ne možeš, ima li to logike? Po tome DORH može srušiti vladu, e vidite s time imam problem, rekao je Milanović.


"Plenković je sljedeći, to sam mu rekao"


Smatra da nije ispravno da DORH uhićuje ministarstvo, a da oni nemaju zaštitu i da o tome premijer ne zna ništa. 


- Završit ću svojim riječima: Plenković je sljedeći, to sam mu rekao prije tjedan dana. To znači da DORH može uhititi i premijeru, kako vam to izgleda? R azmišljajte malo o tome, rekao je Milanović novinarima.  


- Plenković je za privođenje sigurno znao, makar 10 sati ranije. Je li znao za vođenje postupka, to ovisi o tome je li postupak cijelo vrijeme vodila policiju. Ako je vodila, policija je to rekla ministarstvu, a ono sigurno premijeru. Ako policija nije bila uključena, onda je Plenković saznao u zadnjem trenu, kaže Milanović. 


Nema povjerenja u sustav rada


- DORH nitko ne kontrolira. Ministar mora imati imunitet, uprotivnom ukinim imunitetom svima. Onda DORH može hapsiti po kafićima. Date li nekome prekomjernu silu, koristit će je refleksno. Da, nisu svi isti, da, ministar nije isti kao zadnji tat. Možda se pokaže da je ministar predzadnji tat, ali dok je ministar, on je ministar, tvrdi Milanović.


- Premijera se mora pitati smije li taj član Vlade biti lišen slobode na tjedan ili dva dana, i to je to, kaže Milanović. 


Zaključio je da što je više predmeta "koji završavaju nigdje i nikako", ljudi sve manje vjeruju.


- A povjerenje je bitno, ono mora postojati, pa iu ministra Horvata u smislu da će se protiv njega voditi postupak, ali da ga se ne može izvlačiti iz postelje u 5 sati ujutro bez da je to odobrio premijer. Plenkoviću, razmisli o tome, zaključio je Milanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!