08:22 / 09.06.2020.

Autor: Studio4/HRT4/IMS/M.Š./HRT

"Milanović bira pravi trenutak, a on će uskoro doći"

Foto: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL

Foto: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Analizirali smo prvih 100 dana Zorana Milanovića na Pantovčaku
Odmah na početku mandata novog predsjednika RH Zorana Milanovića bilo je jasno da novi predsjednik nije tip političara koji se želi svidjeti svima i to pod svaku cijenu.

Hoće li sa Zoranom Milanovićem na Pantovčaku Hrvatska dobiti vlast na Markovu Trgu kakvu zaslužuje, u emisiji Studio 4 govorio je Josip Kregar, predsjednik SDP-ovog savjeta za politički sustav te profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Analizirao je i prvih 100 dana Zorana Milanovića na Pantovčaku.

- Zoran Milanović je političar koji je izborio u karijeri pravo na grešku. To ono je što političarima pomaže u izgradnji političkog profila i identiteta. On je čovjek koji će biti zamijećen i koji će napraviti ono što se ne očekuje. U tome se vide njegove liderske mogućnosti.

Dodaje da je Milanović u međuvremenu dosta promijenio svoj politički nastup i taktiku.

- Pokazuje tu novu osobinu strpljenja. Osobno sam zagovarao daleko agresivniji nastup. Mislim da jedna od stvari kojima se Milanović mora pozabaviti jest nedostatno funkcioniranje političkog sistema. On mora biti inicijator mnogih potrebnih reformi. Milanović je ona osoba koja će to moći osmisliti i pokrenuti s pozicije predsjednika, dodaje Kregar.

Što se tiče karaktera predsjednika RH, ističe sljedeće.

- On je čovjek sa svojim prednostima i manama. Što se tiče stila, on je pokazao nekonvencionalni pristup obavljanju svoje funkcije i to sasvim smišljeno. Želi pokazati da je političar koji prvi povlači potez i želi pokazati da je korak ispred svojih konkurenata. Na političkoj sceni ima brojne konkurente, ne samo u Vladi, HDZ-u, već i u drugim strankama.

Dodaje da Milanović iza sebe nema medije, saveznike, političku stranku te da je zbog toga postao oprezan. Ističe da bira pravi trenutak, a da će on uskoro doći, referirajući se na činjenicu da predsjednik RH daje mandat za sastavljanje Vlade nakon izbora 5. srpnja.

- Bira pravi trenutak, a to će uskoro doći jer će on dati mandat za sastavljanje Vlade nakon izbora. 

Kregar dodaje da zapravo nije bilo pravog sukoba njega i premijera Andreja Plenkovića.

- On je izbjegnut, nastojanjem i na jednoj i drugoj strani da se neka pitanja ne otvara, a da se pri tome glumi agresivnost i tvrda kohabitacija. Milanović je napravio neke greške, sklon tome da se izražava, da tako kažem, uličarski. Upotrebljava izraze koji mu škode, poput izjave da ne bi sudjelovao u izborima. Ljude treba pozivati da izađu na izbore, on je tu da daje primjer, ovakve su stvari dosta neugodne. Mislim da će mu javnost oprostiti takve stvari. Milanović ne cilja na pridobivanje onih koji su njegovi neprijatelji već na one koji još nisu prepoznali njega kao svojega zagovornika i vođu.  

Kome će Milanović dati mandat za sastavljanje Vlade? Relativnom pobjedniku ili onome koji će mu se učiniti da ima veći potencijal za sastavljanje Vlade?

- On će vjerojatno naučiti da nisu ovlasti takve da može formirati "vladu u sjeni". Dolazi vrijeme da se osigura jedan tip državničkog vođenja Hrvatske. Ono što slijedi nije stvaranje nadmoćnog pobjednika nakon izbora već će se napraviti koalicija u kojoj će važnu ulogu imati male stranke, primjerice one s jednim ili dva mandata. Njegova je uloga svakako važna. Postoji i mogućnost manjinske vlade, ali i tehničke vlade, što je zanimljivo premijeru Plenkoviću.

Što se tiče vanjske politike, Kregar smatra da se od Milanovića može puno očekivati.

- Premijer Plenković i on imaju puno iskustva u međunarodnim odnosima i diplomaciji. Mislim da Milanović ima dobre šanse ostvariti mnoga očekivanja. Europa nije samo Europa u kojoj vladaju desno-konzervativne vlade. To mu otvara vrata, dobit će mnoge simpatije što je izgradio imidž proeuropski orijentiranog liberalnog političara. Njegova aktivnost neće biti samo putovanja, on je čovjek koji može pridobiti pozornost međunarodne javnosti, dodaje Kregar ističući da se Milanović trebao oglasiti po pitanju novih provokacija iz Mađarske vezano uz svojatanje hrvatskoga teritorija.

Milanović ide u Crnu Goru, Austriju i Sloveniju - najavljen susret s Vučićem

S ublažavanjem mjera zbog borbe protiv COVID-19 i postupnim otvaranjem granica intenziviraju se i pripreme za službena putovanja predsjednika države.

Prvi na dnevnom redu je službeni predsjednički posjet Crnoj Gori, zakazan za 22. i 23. lipnja, piše Večernji list.

Taj je poziv Mile Đukanovića došao davno, i posjet, prvi Crnoj Gori otkako je Milanović postao predsjednik, već je zapravo i bio dogovoren za sredinu travnja, međutim, zbog korone je na kraju otkazan te će se realizirati za manje od dva tjedna.

Do početka srpnja Milanovića čeka i trilateralni sastanak Hrvatske, Austrije i Slovenije koji se sad već tradicionalno održava šestu godinu zaredom u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnoj suradnji, zajedničkoj europskoj budućnosti i međunarodnim izazovima.

Domaćin je Austrija, a u Beču će predsjednik Milanović, slovenski predsjednik Borut Pahor i domaćin Alexander Van der Bellen razgovarati o prekograničnoj suradnji, samim time i o turizmu, ali i migrantima.

Milanovića do početka srpnja čeka i summit Procesa Brdo - Brijuni koji se ove godine održava u Sloveniji.

Summit će biti zanimljiv i jer bi mogao biti prva prilika za stabilizaciju odnosa sa Srbijom s obzirom na to da bi se na njemu mogao dogoditi i prvi susret predsjednika Milanovića s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!