Državni vrh čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima

23.04.2022.

09:27

Autor: T.D./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputili su uskrsnu čestitku svim građankama i građanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru.

- Uoči proslave najvećeg kršćanskog blagdana prema julijanskom kalendaru, svim našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavnim vjernicima želim sretan Uskrs, istaknuo je Milanović. 

- Značaj ovog blagdana oduvijek je bio u vjerovanju i nadi da dolazi bolje sutra i pobjeda dobra, usprkos nedaćama i teškoćama s kojima su ljudi suočeni. Živimo u vremenu kada su nam međusobno razumijevanje, plemenitost i tolerancija još potrebnije za pobjedu dobra i stvaranje društva u kojemu će se poštivati različitost i dostojanstvo svakog čovjeka. Neka uskrsno ozračje vjernicima, ali i svima nama, bude dodatni poticaj za izgradnju takvog društva. Želim vam da uskrsne blagdane provedete mirno i radosno, uz tradicionalni pozdrav Hristos voskrese, naglasio je Zoran Milanović.

Premijer Plenković pozvao je da duh tog velikog blagdana još više osnaži napore da zajednica u kojoj živimo bude još bolje mjesto za sve njezine građane.


- Svim vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam najveći i najstariji kršćanski blagdan. Želim da vam Uskrs, koji je simbol nade, mira i vjere bude nadahnuće i ohrabrenje u prevladavanju predstojećih izazova i kušnji, navodi se u čestitki.


Uskrsno vrijeme nas, naglašava premijer, uvijek iznova podsjeća na univerzalne ljuske vrijednosti dobrote, solidarnosti i tolerancije.


- Neka duh ovog velikog blagdana još više osnaži naše napore kako bismo zajednicu u kojoj živimo učinili još boljim mjestom za sve njezine građane. Uime Vlade i osobno želim vam obilje zdravlja, radosti i mira te da ove blagdanske dane provedete u krugu vaših obitelji i najmilijih. Sretan Uskrs, Hristos vaskrse!, poručio je Plenković.

Uskrs je čestitao i predsjednik Sabora Jandroković.

- Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke.


Ozračje Uskrsa ispunjava nas radošću i ljubavlju te nadahnjuje da ojačani snagom vjere proslavimo pobjedu života nad smrti i svjetla nad tamom. U zajedništvu sa svojom najmilijima i bližnjima, neka ovaj blagdan u vaše obitelji unese potrebni optimizam, toplinu i životnu radost.


Uskrsna poruka nade i mira u ovim vremenima neizvjesnosti, podjela i rata u Ukrajini potiče na solidarnost, milosrđe, međusobno razumijevanje i poštivanje različitosti. Najveći kršćanski blagdan poziva nas da u sebi pronađemo snagu praštanja i suosjećanja te pružimo ruku podrške svima kojima je ona potrebna.


Želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse!, poručio je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!