Milanović i Plenković sastali se s Čovićem

04.05.2022.

22:58

Autor: HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je večeras s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem o političkoj situaciji u BiH i posljedicama održavanja izbora po starom modelu za položaj Hrvata u BiH. Čović se sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

Milanović je informirao Čovića i o svojoj inicijativi da Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

"Neprihvatljivo je da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima", suglasili su se.

- Održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH, rekli su Čović i Milanović.

- Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH, rekao je hrvatski predsjednik.

U BiH su danas raspisani parlamentarni izbori za 2. listopada po postojećem modelu jer promjena izbornog zakona nije provedena. Milanović koji je zatražio da Hrvatska uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO pritiskom na izmjenu izbornog zakona u BiH, predložio je danas hrvatskom premijeru sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog BiH.

U dopisu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio je da će "provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom".

Milanović je prozvao partnere u EU i NATO-u da "nisu učinili gotovo ništa da se promijeni izborni zakon" u BiH. Također je istaknuo da je Hrvatska davala podršku svojim partnerima u Uniji i NATO-u kad se radilo o njihovim nacionalnim interesima, ali da oni ne čine isto za Hrvatsku.

Čović se sastao i s premijerom Plenkovićem

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je napisao da je s Čovićem razgovarao o daljnjim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva Hrvatskog narodnog sabora.

"Bez izborne reforme neće se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda ni funkcionalnost institucija BiH" - napisao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!