Nastavlja se spor oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

06.12.2022.

16:55

Autor: T.V./HRT

Zoran Milanović, Andrej Plenković

Zoran Milanović, Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović ponovno se osvrnuo na europsku misiju vojne pomoći Ukrajini, koju zagovara Vlada, za koju kaže da je sporna. Smatra da je došlo vrijeme za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer Plenković podsjetio je da je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio još 24. veljače, kad je Rusija napala Ukrajinu, ali je predsjednik to odbacio.

Europska unija nije obrambeni savez - poručio je predsjednik Zoran Milanović osvrćući se još jednom na europsku misiju vojne pomoći Ukrajini, koju zagovara Vlada, za koju kaže da je sporna i po Ugovoru o funkcioniranju Europske unije jer se takve misije mogu održavati, kaže, samo izvan njezina teritorija. 

Smatra da je sad došlo vrijeme za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Sad je došlo vrijeme kada moramo razgovarati i donositi odluke o konkretnim stvarima. Sad ne pošalješ svog ministra s instrukcijama u Bruxelles da prekrši Ustav i zakon. Vratiš se natrag i kažeš zastupnicima – sad se zna tko se kome dopada. To je vrsta moralne ucjene, ustvrdio je predsjednik Milanović.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio još 24. veljače, kad je Rusija napala Ukrajinu, ali je predsjednik to odbacio.

- Da smo se tada krenuli sastajati na tu temu, možda bi svi akteri u Hrvatskoj imali konzistentne stavove. Ja pedagoški ne mogu djelovati sada, deset mjeseci kasnije. Slušamo nešto sasvim suprotno od onoga što je logičan stav Hrvatske, što mi zastupamo stalno. Mi ćemo nastaviti raditi ono što treba. Hrvatske parlamentarne stranke imaju prigodu očitovati se, prema tome na njima je da odluče 15. prosinca. Tu nema nikakvih promjena u našem stavu, rekao je Plenković.Odgovor predsjedniku Milanoviću stigao je i od saborskog zastupnika HDZ-a Nikole Mažara

- Vi ste vidjeli da je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg izjavio da je obišao pripadnike ukrajinske vojske koji se obučavaju na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva i da već NATO-ove saveznice i članice Europske unije vrše obuku na teritoriju EU-a. Prema tome, nema tu ništa sporno. To vam je kao da ja kažem da je Zemlja ravna, a svi ostali govore da je Zemlja okrugla, pa ćemo sada utvrđivati da li su svi drugi koji tvrde da je Zemlja okrugla u krivu, a ja sam u pravu, rekao je Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!