Milanović: Demografska kretanja ovise o ekonomiji

19.10.2022.

17:05

Autor: Hina/HRT

Milanović na splitskom Ekonomskom fakultetu

Milanović na splitskom Ekonomskom fakultetu

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu je na splitskom Ekonomskom fakultetu razgovarao sa studentima o geopolitici i njezinim posljedicama na ekonomiju, ustvrdivši kako o ekonomskom uspjehu ovisi i demografska situacija u zemlji.

- Pokazatelji hrvatske ekonomije za kratkoročno razdoblje nisu loši. To govorim kao predsjednik Republike, a ne kao konkurent Vlade, kao netko kome je iskreno stalo da naša priča uspije. Jedino nama je bitno što će biti s ovom zemljom. Drugima ili nije bitno ili ih je baš briga. O ekonomskom uspjehu ovisi hoće li se nastaviti ovaj demografski armagedon gdje smo zadnjih 30 godina izgubili milijun ljudi, što nije samo posljedica rata i Oluje, rekao je Milanović u predavanju "Geopolitika i posljedice za ekonomiju".

- Ekonomska situacija u razdoblju ispred nas, smatra predsjednik Milanović, ovisit će i o geopolitičkoj situaciji u svijetu.

- Što slijedi? To ovisi isključivo o razvoju situacije u Ukrajini, o pitanju hoće li Amerikanci i Rusi sjesti zajedno, rekao je i objasnio kako upravo ovo što gledamo i čemu svjedočimo zadnjih mjeseci jest geopolitika.

Ekonomski uspjeh Hrvatske po njegovim je riječima jednak hrvatskoj snazi.

- Bez novca nema ništa, nema neovisnosti, nema oružja, nema načina da obraniš svoj dom, bila to kuća ili država, rekao je Milanović osvrćući se na turizam koji, prema njegovim riječima, ne smije biti rentna ekonomska grana o kojoj strahovito ovisimo, kazao je.

- Ima tu više faktora sreće nego našeg rada, odnosno rasta produktivnosti koje bi u čistoj ekonomiji bilo jedino opravdanje za rast cijena i plaća. Mi jesmo bolji nego prije 20 godina, ali nikakvom produktivnošću ne možete objasniti činjenicu da najam kuće za odmor u Dalmaciji ili Istri košta duplo više u sezoni nego u Austriji kuća za skijanje, kazao je Milanović studentima.

Odgovarajući na njihova pitanja, ustvrdio je i kako bi, prema njemu, jedini način prestanka agresije na Ukrajinu bio da se vlast u Moskvi promijeni.

Komentirajući pitanje o tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je da su u toj državi Hrvati "svedeni na status prosjaka".

Pohvalio je čelnike splitskog sveučilišta koje ima "lijepu i uzbudljivu priču zavrijeđenu po mjerljivom sustavu" misleći na činjenicu objavljenu prije nekoliko dana, prema kojoj splitsko sveučilište na svjetskoj rang-ljestvici i ove godine ima najbolji rezultat u državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!