22:09 / 04.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Milanović: DORH je trebao reći kome upućuje poruku

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Komentirao je riječi premijera Plenkovića u Koprivnici kako DORH-ova objava nije poruka njemu, nego upravo predsjedniku Republike.
DORH je trebao reći komu je upućena njegova današnja poruka, rekao je večeras u Sisku predsjednik Milanović, komentirajući riječi premijera Plenkovića u Koprivnici kako DORH-ova objava nije poruka njemu, nego upravo predsjedniku Republike.

DORH-a je danas na svojim mrežnim stranicama, bez ikakvog konkretiziranja, naveo članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu, u kojem stoji kako je 'zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine RH'.

DORH-ova objava uslijedila je nakon informacija u javnosti proteklih dana o probijanju mjera nadzora u provođenju istrage u 'aferi vjeroelektrane' i pitanja odgovornosti za to.

- DORH je trebao reći komu je upućena njegova današnja poruka, izjavio je večeras predsjednik države Zoran Milanović, komentirajući novinarima izjavu premijera Andrej Plenkovića u Koprivnici, kako to nije poruka njemu, nego upravo predsjedniku Republike, koji je nedavno rekao da je glavna državna odvjetnica premijerov čovjek.

- Glavna državna odvjetnica je izabrana u Saboru političkom većinom, pa je prema tome osoba od povjerenja premijera, ali nije njegov gonič ili ptičar. Ja sam međutim komentirao curenje podataka, što nije bila kritika DORH-a. DORH je napravio ono što bih i ja napravio kada se istraga raspadne. Kada se vidjelo da istraga vodi do nekog interesantnijeg, netko je kompromitirao mjere i tu DORH više nije imao izbora. Ono što su pustili u medije na sudu će sigurno biti dokazi. Ja DORH-u nisam davao nikakve naputke, rekao je predsjednik Milanović.

- Ja mislim da je poruka upućena premijeru Plenkoviću. Ako rad DORH-a nisam komentirao dok sam bio premijer, zašto bih to radio sada, kada nemam moć. Izjave koje imaju elemente poticanja su opasne. Ja imam samo ustavne obaveze kada je u pitanju nacionalna sigurnost i obrana Hrvatske, dodao je Milanović, koji je u u Sisku sudjelovao na svečanoj sjednici sisačkoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Predsjednik Republike je u Sisku među ostalim govorio i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada, rekavši da je Sisak važno mjesto hrvatske povijesti i ovdje se branila Europa. Dodao je kako je nakon 30 godina stagnacije prilagodba novom vremenu bolna. Zaključio je da Sisak ipak mijenja lice,  grad je uređeniji i građani ipak imaju više razloga da ovdje žive.

Predsjednica Gradskog vijeća Ivana Cindrić u svom je izlaganju naglasila kako grad najviše prosperirao kada su njegovi građani bili složni, te da su važni zajednički, a ne osobni interesi.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla da je "antisisačka vlada ranije zadesila grad s obećanjima, a sada se grad opet obilazi s istim obećanjima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!