11:27 / 04.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Blinken: Napad na vas napad je na nas; Milanović: U NATO-u smo zbog SAD-a

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Hrvatska je ušla u NATO savez zbog Sjedinjenih Država, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović i odmah za to dobio potvrdu državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je poručio da će Amerika Hrvatskoj uvijek čuvati leđa.

Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD-a, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu.

Predsjednik je zahvalio SAD-u što je bila jedina država koja je pružala potporu Hrvatskoj devedesetih.

- Washington je pružao logističku, intelektualnu i organizacijsku potporu dok su nas drugi opskrbljivali tonama nalivpera, papira, pametnih, lijepih i manje lijepih riječi, rekao je Milanović.

Dvodnevni forum otvorio je američki državni tajnik Antony Blinken videoporukom.

- Napad na vas napad je na nas, rekao je Blinken, dodajući kako će SAD Hrvatskoj uvijek čuvati leđa.

Milanović je govoreći o nedavnom sastanku NATO-a na kojem nitko nije spomenuo države koje imaju problem vlastitog identiteta, afilijacije, svijesti tko im je prijatelj, a tko neprijatelj, posebno istaknuo Srbiju, zemlju koju Hrvatska želi kao dobrog susjeda.

Nakon rata u Ukrajini vrijeme je da se Beograd upita je li dio zapada, da se izjasni gdje pripada i ne gubi se u pomutnjama, naglasio je.

Kritizirao je NATO što ne govori o zapadnom Balkanu iako se raspravlja o državama poput Gruzije i Moldavije.

 Je li sad trenutak da u korijenu sasječeno maligni ruski utjecaj o kojemu slušamo godinama, kazao je Milanović, referirajući se na regiju.

U govoru u kojem se dotaknuo niza tema, pa i pobjede Viktora Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj i "groznog" stanja medija u Hrvatskoj, Milanović je rekao da je Hrvatska uvijek težila zapadu te da je ona danas liberalno demokratsko društvo u kojem rizik od ekscesa ne postoji.

Iskustvo pokazuje da nikada nisu zaratile istinski liberalno-demokratske države, zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka, za razliku od autokratskih država kakvih ima i u EU-u gdje su procesi donošenja odluka impulzivniji.

- Democracies don't go to war. It's a fact, zaključio je Milanović na engleskom jeziku.

Pogledajte izjavu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!